Gå til sidens hovedinnhold

God jul, Estland!

Artikkelen er over 6 år gammel

De hadde pakket inn noen av lekene sine og møtte fram da traileren ble fylt opp med julegaver og klær. I morgen er traileren framme i Estland.

Søsknene Ida (11) og Linnea (5) Nordby var blant dem som møtte fram ved den gamle Bergstuen-butikken i Knapper lørdag. Der begynte lessingen av en trailer som søndag satte kursen for Estland.

Dette var trailerlass nummer 20 (!) fra Odalen til Estland dette året. På det siste lasset før jul, er det blitt tradisjon at barn i Odalen pakker inn julegaver til barna i Estland.

«To girl, 5 year»

– Vi har pakket in Pet Shop-leker, små figurer og et hus som hører til, ei dokke og ei ku, forteller Ida og Linnea.

Kua er av den lille myke typen, altså ei koseku. Den kan Linnea avse, for hun har flere kosedyr hjemme i Gardvik.

Jentene var i følge med mamma og pappa Knut Erik og June. I tillegg til de pent innpakkede gavene hadde de med seg to svarte sekker med klær.

To av barneskolene i Odalen; Garvik og Disenå, har et spesielt hjerte for barna i Estland. Ved begge skoler har elevene pakket inn leker de ikke lenger bruker selv. Utenpå kan det for eksempel stå: «To a girl, 5 years old». Slik er giveren sikret at gavene får en passende mottaker.

Mottaksapparat

– Det er mage som vil vite hvem som har fått det de har levert til oss for utdeling i Estland. Men det er det veldig vanskelig å holde oversikt over, forteller Merit Matsalu.

Hun er fra Estland, men har bodd på Oppstad i flere år. Hun tok initiativ til de første hjelpesendingene til Estland for fire-fem år siden. Mye overskuddsvarer fra Oppstad ILs enorme loppemarkeder har faste mottakere i Estland.

I tillegg samles det hele året inn klær og annet som er øremerket Estland.

– Vi har et mottakerapparat der nede. Min mor er med, i tillegg til lokale sosialarbeidere som fordeler alt sammen i tre kommuner, forteller Merit mens traileren lesses opp. Bruktbutikken i den gamle Bergstuen-butikken i Knapper er fast innsamlingssentral for sendingene til Estland. Traileren kjørte videre til bruktbutikken hos saniteten på Sand, der det også stod lagret mye som skulle være med.

Strikker store mengder

Blant annet en stappfull svart plastsekk med nystrikkede luer, votter, sokker og gensere. Alt i forskjellige mønstre og fargekombinasjoner.

Brit Lise Åsen på Austvatn er gavmild og strikkeglad og leverer sine lass av ullvarer hvert år.

Og mens traileren er på Sand, kommer lærer Marte Våltorp fra Disenå skole med et lass gaver fra de 76 elevene.

Alle unger synes det er gøy å få julegaver. Særlig de som ikke er så godt vant. Heldigvis synes unger det er gøy å gi bort gaver også.

Kommentarer til denne saken