Glåmdal er jumbo

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Glåmdal havner helt nede på 78. plass blant landets 83 regioner på NHO’s «Norgesmesterskap» i næringsutvikling.

DEL

Glåmdalsregionen havner dermed bak Øst-Finnmark på tabellen, og deler plassen med Nord-Gudbrandsdal. Bare fire regioner kommer dårligere ut av alle i hele landet.

– Næringslivet i Glåmdal går slett ikke dårlig. Regionen ligger nesten på landsgjennomsnittet for lønnsomhet, men tallene for utvikling og vekst trekker sterkt ned, forklarer Knut Vareide i Telemarksforskning, som har gjennomført undersøkelsen for Næringslivets Hovedorganisasjon.

Karakter

Næringslivsindeksen gir en samlet karakter for hvor godt næringslivet i en region har gjort det i 2006. Indekstallet er en gjennomsnittlig, beregnet poengsum, der det er tatt likevektig hensyn til både nyetableringer, andel vekstforetak, andel lønnsomme foretak og næringslivets størrelse i forhold til folketallet.

Store og små bedrifter teller likt i undersøkelsen. Forrige gjennomgang tok for seg 2003-tall. Da kom Glåmdal atskillig bedre ut. Dette er den fjerde årgangen av Nærings-NM, NHOs norgesmesterskap i regional næringsutvikling. Nærings-NM måler næringslivets størrelse, lønnsomhet og vekst. Landet er delt inn i 83 næringsregioner som konkurrerer om hvem som er best.

Innlandet svakt

– Mange regioner i Innlandet gjør det markant dårligere i 2006 enn tre år tidligere. De fleste av regionene i dette området har relativt liten andel av næringslivet i konkurranseutsatt virksomhet, og har dermed ikke hatt samme nytte av en internasjonale høykonjunkturen som noen av vestlandsregionene, mener Vareide.

10 av de 17 regionene med sterkest forbedring fra 2003, er på Vestlandet.

Mange foran

Til sammenligning med Glåmdals 78. plass, kan nevnes at Sør-Østerdal ligger fire plasser foran, Gjøvik-regionen er på 47. plass, Hamar-regionen på 44., Lillehammer på 33., og Øvre Romerike (med blant annet Nes kommune) rangeres på 14. plass.

Andelen lønnsomme foretak i Norge har økt hvert år siden 2001. 74,4 prosent av alle regnskapspliktige foretak med omsetning i 2006 hadde overskudd, mot 63,7 prosent i 2003.

Stavanger-regionen topper tabellen, fulgt av Oslo.

Artikkeltags