Gavepakke til innflyttere

Artikkelen er over 12 år gammel

Åsnes kommune legger ut en rekke fristelser for nye innbyggere. Men Frp vil at de bare skal gjelde norske statsborgere.

DEL

Gratis barnehage i ett år, kommunen betaler studielånet ditt i fem år og flytteutgiftene. Slik skal Åsnes friste nye innbyggere.

Dette er opplegget som Åsnes skal friste nye innbyggere med når kommunen 12. og 13. april holder åpent hus på Håndverkeren i Oslo.

Men i formannskapet mandag stemte Frps Kjell Eierholen imot da han ikke fikk støtte for at tilbudet bare skal gjelde norske statsborgere. Han fryktet rene «Grønland» og moské på Flisa og at «vi kan risikere å få Flisa mett tå nåe vi itte ønsker», som han sa.

Avviste «sortering»

- Jeg synes det er fælt å si slikt. Hvis det er «svartinger» du mener tror jeg ikke vi blir nedrent, og alle mennesker er likeverdige, repliserte Karin Siggerud Olsen fra Ap.

Noen slik sortering vil neppe heller ikke være lovlig, tilla næringsrådgiver Øystein Østgaard som arbeider med opplegget, men en annen rådgiver, Ole Egil Støen, mente det vel ble en eller annen form for «sil». Ole Erik Lindalen sa at han på det sterkeste ville advare mot noen form for sortering, for da ville ikke aksjonen bli noe positivt tiltak for Åsnes. Han mente det var viktig at en tenkte langsiktig, og lurte på om hvordan en skal legge til rette for spredt bosetting hvis en ikke ønsker at alle skal bo på Flisa.

Også ordfører Frank Bjørneseth advarte sterkt mot at kommunen skal sortere folk. SVs Aud Rensmoen var helt enig, men la til at en bør tenke gjennom virkemidler og effekten av det en gjør.

Forståelse en utfordring

- Utfordringen blir å hindre at ordninger blir utnyttet på en utilsiktet måte, sa rådmann Nils Lindeberg. Og ordføreren mente en annen utfordring blir å få bygdefolk til å skjønne at de foreslåtte tiltakene skal være til alles beste ved at en skal få flere innbyggere slik skoler, barnehager og andre tilbud kan opprettholde. Ellers vil en bare få klager som at «jeg har bodd her i 20-30 år, hvorfor skal ikke jeg få det samme?»

Kjell Eierholen var ikke alene om på stemme imot forslaget. Aps Solfrid Storholt stemte også imot. - Hvor mange skal vi ha til å arbeide med dette? Nei, finn heller på noe annet! sa Storholt blant annet, men hun ønsket seg «næringsutviklere med barn» og antydet at tilskudd til eksisterende bedrifter som skaffer for eksempel to nye arbeidsplasser kan være et alternativ.

Kan bli endringer

Nå skinte det gjennom i formannskapet - blant annet tok SV forbehold om dette - at tilbudene kan bli endret under behandlingen i kommunestyret neste uke, for i går fikk politikerne forslaget lagt på bordet først da de kom på møtet. Kostnader er heller ikke beregnet/lagt inn i budsjettet. Men som Aps Arne Granvoll sa: - Skal kommunen fortsette å tape 3,5 millioner årlig på befolkningsnedgang, kan vi godt bruke et par millioner på å gjøre noe med det.

Artikkeltags