Full klinsj om kosthold

har klokkertro: Eier Thor Foseid og daglig leder Gunn K. Berget ved Low Carb Selection på Flisa åpner den første rene lavkarbobutikken i Norge i helgen.

har klokkertro: Eier Thor Foseid og daglig leder Gunn K. Berget ved Low Carb Selection på Flisa åpner den første rene lavkarbobutikken i Norge i helgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Professor er kritisk til kostholdsguru Thor Foseid sin nye lavkarbo-butikk på Flisa. HVA SYNES DU OM SLANKEDIETTER?

DEL

Ernæringsekspert Svein Olav Kolset går i klinsj med kostholdsguru Thor Foseid, som lørdag åpner en ny type nisjebutikk på Flisa. Her kan du få kjøpt matvarer som består av proteiner og fett, men svært lite «raske» karbohydrater, en såkalt lavkarbodiett.

Kolset, som er professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, advarer mot denne slankedietten.

– Mange er på banen år det gjelder slanking, og flere forskjellige slankekurer fungerer på kort sikt. Men de langsiktige, positive effektene er dessverre dårlig for mange slankekurer. Personer som er overvektige eller har sukkersyke og problemer med blodsukkeret trenger faglig veiledning, ikke mer kommers. Jeg er skeptisk til om lavkarbodiett er spesielt sunt og smart, sier professoren.

Krangel om kosthold

Thor Foseid er sterkt uenig i kritikken.

– Kolset føyer seg inn i rekken av kunnskapsløse eksperter. De som advarer fordi vi ikke kjenner langtidseffekten av lavkarbodiett, er historieløse. Mennesket har levd i mange tusen år på lavkarbo, freser Foseid.

– Det er noe patetisk å komme med en slik tilstand. Er det noe vi driver med og har betalt for, er det å følge med på faget vårt, svarer professoren.

Svein Olav Kolset sier at lavkarbodietter er noe som oppsto i USA med Atkins-dietten, og at Foseid har lite nytt å fare med.

– Først tar vi etter amerikanerne når det gjelder overvektsproblemet, så kommer de med dårlige løsninger etterpå. Dette er billig import. Utsatte mennesker bør søke veiledning hos kliniske ernæringseksperter, sier han.

Kolset anbefaler generelt at man skal spise mye komplekse karbohydrater som helkornbrød og grønnsaker, kombinert med å kutte ned på sukkerholdige matvarer som brus og godteri.

Har klokkertro

Men gründeren fra Flisa har stor tro på sitt eget konsept. Thor Foseid mener at deres lavkarbo-produkter er langt sunnere og bedre kost enn hva man ellers får på markedet.

– Samfunnet har innført et kosthold som gjør at vi dør av ernæringssykdommer. Dagens næringsmidler avviker vesentlig fra sin opprinnelige sammensetning, og har et unaturlig høyt innhold av ugunstige karbohydrater. De ødelegger kroppens hormonbalanse hos de fleste, og bidrar til at det vi spiser omdannes til fett og lagres. Og fastfood er aktiv dødshjelp som ikke fanges av loven, sier han.

Kostholdsguruen forteller at han har planer om å flere slike lavkarbo-butikken rundt om i landet. Kongsvinger er blant stedene som står først på listen.

– Butikken på Flisa er å regne som et pilotprosjekt. Nå får vi se hvordan det går her, men jeg ønsker å drive 100 butikker rundt om i landet, sier gründeren.

Foseid tilføyer at butikken bare er en liten del av selskapet Norsk senter for riktig ernæring, som omsetter for 35 millioner årlig.

Over disken på Flisa kan du blant annet få kjøpt gjærbakst, frokoster, middager og flere typer kosttilskudd. Alt dette med et minimum av karbohydrater.

Butikken som skaper debatt, Low Carb Selection, åpner i Kaffegata lørdag.

Artikkeltags