Sammen med to albanske statsborgere – den ene bosatt i Italia, den andre i Albania – ble han stoppet av politiet på Skarnes 13. mars.

I bilen ble det funnet 15 kilo plastpakket hasj i en bag. Til politiet har 24-åringen forklart at hasjen ble kjøpt i Oslo fordi markedsprisen der er lavere enn i Sverige.

Dette var med andre ord en form for «omvendt» smugling, altså ut av i stedet for inn i Norge.

Gjeldstynget

Svenskalbaneren har forklart at han fra før har opparbeidet seg lån på én million kroner i Sverige, og påtok seg smugleroppdraget for å kunne nedbetale gjeld. Han skal være innblandet i et hardt, kriminelt miljø, og frykter nå for hva som kan skje både med hans familie og venner. 24-åringen er redd for seg selv og sin familie, og vil ikke at familie og venner skal komme i trøbbel på grunn av ham.

Under varetektsoppholdet i Oslo fengsel skal han ha blitt kontaktet med beskjed om at han må komme seg ut av fengselet fordi en venn av ham er blitt truet, og at gjelden han har pådratt seg må betales raskt. Den er etter smuglingsforsøket opp i to millioner kroner, har han forklart.

Han har oppgitt prisen per kilo hasj overlevert ham i Oslo til 35.000 kroner – i tilfelle utgjør dette drøyt en halv million kroner.

Frykten gjør også at han ikke vil si noe om hvem han fikk overlevert hasjen fra, og hvem som er hans oppdragsgivere.

Ba om å bli løslatt

Da han ble framstilt for fornyet varetektsfengsling i Glåmdal tingrett 9. mai, ba han om å bli løslatt for å oppsøke miljøet han er innblandet i, forklare hva som er skjedd og forsøke å finne en løsning på problemet han nå har.

Det hadde ikke tingretten noen forståelse for, og på politiets begjæring ble han varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll, det vil si fram til 6. juni.

Dette ut fra bevisforspillelsesfare. Politiet tar sikte på å begjære mannen varetektsfengslet fram til straffesaken mot ham kommer opp i andre halvår en gang.

24-åringen har erkjent straffskyld og forklart at han var alene om smuglingen. De to albanerne som var med ham i bilen har nektet straffskyld, men dette stiller politiet seg tvilende til. Også de to er videre varetektsfengslet i fire uker. Det foregår omfattende etterforskning både i Norge og Sverige.