Bård EnghBård Engh" /> Bård EnghBård Engh" /> Gå til sidens hovedinnhold

Fritt fram

Artikkelen er over 13 år gammel

– Ærekrenkelser har vi ikke ressurser til å etterforske. Trusler er noe annet, sier politiadvokat Rolf Thoresen.

Han mener i likhet med advokat Tore Brænden at det er vanskelig å få stoppet den type nettsjikane som ble omtalt i Glåmdalen i går, der en Eidskog-kvinne legger ut blogger og hatlister på nett der hun omtaler navngitte enkeltpersoner i svært negative ordelag, spesielt folk tilknyttet barnevernet. Thoresen bekrefter at politiet får henvendelser om denne typen saker.

– Vi har ikke ressurser til å etterforske ærekrenkelser, da må man vurdere å gå til sivilt søksmål. Det er forståelig at dette føles ubehagelig for dem som omtales, men å bekjempe denne typen virksomhet er en kamp mot vindmøller. Rene trusler er noe annet, men det kommer også an på innholdet og bevissituasjonen, mener Thoresen.

– Mest et gode

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, skiller mellom den sjikanen som finner sted på avisenes nettsider og den som foregår via private sider.

– Avisenes nettsider omfattes av redaktørplakaten, men sjikane fra reine private nettsider ligger utenfor vårt ansvarsområde. Da kan man ikke gå til Pressens faglige utvalg, men må vurdere å bruke rettssystemet, sier han.

Kokkvold mener at internett i all hovedsak er et gode for demokratiet og ytringsfriheten, men at det også representerer en etisk utfordring.

– Det skal være høyt under taket, men det skal være et tak. Taket bør være ubegrenset i forhold til satire, angrep på religioner, ideologier og makthavere, men sjikane mot enkeltmennesker er noe annet, mener Kokkvold. Han skiller også mellom sjikanøse utsagn.

– Å bli kalt idiot må man tåle. Å bli beskyldt for å ha gjort noe ulovlig eller uetisk er noe annet. Noen ulemper må man leve med, det er ingen som ønsker at nettet skal redigeres eller begrenses. Men man skal ikke finne seg i alt, sier Kokkvold.

Økende henvendelser

Datatilsynet får stadig flere henvendelser om sjikane via internett, kan informasjonssjef Ove Skåre opplyse om. Han sier at sjikanen må være veldig grov før Datatilsynet griper inn, for eksempel ved å stenge sider eller ilegge dagsbøter.

– Som yrkesutøver må man tåle mer krenkende omtale enn som privatperson. Hvis en blogger skriver at jeg gjør en elendig jobb som informasjonssjef, så må jeg tåle det. Noe annet er det hvis folk sprer via nettet hvor barna mine går på skole. Uansett tror jeg vi som lesere og tolkere av informasjon etter hvert lærer oss til å se at sjikanen sier mer om den som legger den ut enn om den som blir omtalt, sier Skåre.