Fritt fram uten bompenger

JULEGAVE: Det blir ingen bompenger på nye E16 før jul.

JULEGAVE: Det blir ingen bompenger på nye E16 før jul.

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets julegave til brukerne av nye E 16: Det kan bli jul før bompenger kreves inn.

DEL

I dag klokken 13.30 klipper statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, snora som markerer offisiell åpning av den nye E 16 fra Slomarka til Kongsvinger.

Fritt fram

Deretter er det bokstavelig talt fritt fram for vanlig trafikk på den nye motorveien.

– Er bommene klare?

– Rent teknisk er vi ferdige med montering, og alt er klart, men det kan ta tid før vi kan ta til med innkrevingen av bompenger. Det er ennå uklart når det blir, sier Georg Ståle Brødholt, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen for E 16-prosjektet.

Stortingsbehandling

– Vi avventer behandling av en ny bompengeproposisjon i Stortinget før jul, om blant annet nye satser. Deretter skal også fylkestinget si sitt, forklarer Brødholt.

– Blir det noe før jul?

– Vi har ingen dato for når innkreving vil bli satt i gang. Det avhenger av hvor rask beslutningen tas i fylkestinget etter Stortingets behandling, sier Brødholt.

Alt klart

– Ellers går alle forberedelser etter planen, og vi er klare til offisiell åpning, forsikrer kommunikasjonsrådgiveren.

– I tillegg til snorklippingsseremonien, har vi et arrangement på Slobrua gjestegård for ansatte i veivesenet, entreprenører og andre inviterte gjester, forklarer Brødholt.

Glåmdalen viser vei

Her finner du et interaktivt kart, der du kan klikke deg inn på en rekke utvalgte punkter og se bilder fra veien.

Du finner også en video som tar deg med på en kjøretur på hele den nye motorveistrekningen fra Slomarka i Sør-Odal til Kurusand bru i Kongsvinger (i alt 16,5 kilometer).

– Urimelig bompengeforskjell i Sør-Odal

– Er det rimelig å forskjellsbehandle beboere på Galterud og beboere i Fulu/Knutsrud-grenda når det gjelder bompenger?

I et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) om bompenger på nye E16, tar stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opp forskjellsbehandling i Sør-Odal.

– Mener statsråden det er rimelig å forskjellsbehandle beboerne i grendene Galterud og Fulu/Knutsrud, når beboerne på Galterud slipper å betale bompenger for å benytte gamle veier, mens beboerne i Fulu/Knutsrud-området må betale bompenger for å benytte gamle veier? spør Vedum.

– Vi er positive til at beboerne på Galterud slipper å betale, og at man tar lokale hensyn, men det må være likhet for alle, ikke bare de som hadde den sterkeste pressgruppa. Vi ønsker at regjeringen må se mer helhetlig på hele prosessen, sier Slagsvold Vedum i en kommentar til Glåmdalen.

– I forbindelse med byggingen av E16 i Sør-Odal har vært flere lokale opprør mot at beboerne i grender som ikke skal benytte seg av en ny vei, likevel skal betale bompenger som går til bygging av E16. Med ny bomplassering kan det bli like urettferdig for 55 husstander på Fulu og Knutsrud, hevder Slagsvold Vedum.

Artikkeltags