Folk møter ikke opp

VAKSINEANSVARLIGE: Anne Lise Bruteig og Ragnhild Kollstuen i Nes kommune registrerer at det ikke lenger er kaos i forbindelse med svineinfluensavaksinen.FOTO: RUNE BERNHUS

VAKSINEANSVARLIGE: Anne Lise Bruteig og Ragnhild Kollstuen i Nes kommune registrerer at det ikke lenger er kaos i forbindelse med svineinfluensavaksinen.FOTO: RUNE BERNHUS

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Nå må sprøytesetterne ringe etter folk for å få brukt opp vaksinen. SI DIN MENING!

DEL

Hysteriet i forbindelse med svineinfluensaen er tilsynelatende i ferd med å avta. I Nes måtte de mandag ringe etter folk for å få brukt opp klargjort vaksine.

I forbindelse med starten på massevaksinasjonen på Vormsund ungdomsskole møtte det slett ikke opp så mange som kommunen hadde forventet. Tvert imot.

– Vi hadde gjort klar 200 vaksiner i forkant, men hadde veldig dårlig oppmøte i begynnelsen. Siden vaksinedosene som er klargjort må brukes opp i løpet av ett døgn, så vi oss nødt til å ringe andre grupper som sto lenger ned på prioriteringslista, forteller Ragnhild Kollstuen, fagansvarlig for forebyggende helse ved Familiens hus i Nes kommune.

– Vil nødig kaste

Utblandet vaksine har en holdbarhet på ett døgn, og vil ikke ha ønsket effekt etter det. Alternativet til å kalle inn nye grupper, var derfor å kaste resterende vaksinedoser.

– Vi vil nødig kaste vaksine, og det er ikke noe problem å finne folk. Vi går om nødvendig ut på gata for å gjøre det, sier kommuneoverlege Helle Jørstad.

Overskuddsvaksinene kom blant annet til nytte for ansatte i brann- og redningsvesenet, samt barnehageansatte, i tillegg til flere andre. For eksempel fikk Årnes Rotary klubb tilbudet om vaksinering sent på kvelden.

– Det begynte å bli sent, og det var viktig å få brukt opp vaksinene. Derfor fikk vi kalt inn andre grupper, som brannkorpset og barnehagepersonell. Vi sørget i hvert fall for at vi ikke åpnet mer vaksine, sier Anne Lise Bruteig, virksomhetsleder ved Familiens hus.

Kommunen informerer innbyggerne om vaksineplanen gjennom sine egne nettsider, samt via annonser i lokalavisa Raumnes.

– Vi har fått noen tilbakemeldinger på at mange ikke hadde fått med seg informasjonen. Det har ikke vært så lett å informere innbyggerne som man trodde, og det er nok litt tilfeldig hvem som får det med seg, sier Bruteig.

Til tross for det heller labre oppmøtet, så klarte vaksinatørene å bruke opp samtlige av de 200 vaksinedosene mandag.

– Ikke lenger redde

Ingen norske kommuner vet på forhånd hvor mange som møter opp de enkelte vaksinedagene.

– Vi er opptatt av å få vaksinekøene til å flyte og det tar litt tid å blande opp dosene. Derfor blandet vi opp 200 doser i forkant. Vi har kapasitet til å vaksinere rundt 600 på vaksinedagene, og var forberedt på det, sier Kollstuen.

Samme kapasitet hadde de under vaksinasjonen onsdag. Da var det vesentlige flere som møtte opp, uten at det var kaostilstander. Generelt sett rapporteres det om mindre hysteri rundt vaksineringen enn for noen uker siden.

– Det har roet seg og nå handler det mer om enkelttelefoner. Folk er ikke lenger så redde, men de ringer mer for å orientere seg om når de kan få vaksine, sier Kollstuen.

Totalt har Nes kommune fått 3.500 vaksiner til nå. Neste uke regner de med å få ytterligere 500 doser.

Artikkeltags