– Noen har nok noen psykiske plager og litt hørselsproblemer. Og det er risiko for at noen på sikt kan få nedsatt hørsel etter en slik voldsom smell, forteller lege Bjørn Gunnarsson.

– Flaks

Legevaktsjefen fra Flisa var kjapt på plass etter at lynet rammet minst 90 personer under bilstevnet på Åsnes Finnskog. Han tror mange som opplevde dette vil bli ekstra forsiktige i tordenvær heretter.

Gunnarsson sier at folk hadde flaks, for han har lest i faglitteraturen at lynnedslag i mennesker har 10 til 28 prosent dødelighet, selv om dette ikke helt kan sammenlignes når lynet rammer så mange samtidig.

– Jeg merker ingen ting i dag, men bruker å fleipe med at jeg ble så oppladet at jeg slipper å kjøpe batterier til høreapparatet når jeg trenger det, sier Ove Kjernsli fra Magnor. Han sto ved et metallgjerdet da det smalt, og paraplyen hans ble ødelagt av lynet.

Øm i kroppen

Roger Bjørklund i arrangørstaben fikk seg også en kraftig smell, og hadde hånda borti sikringsskapet da lynet slo ned. Han var øm og nummen i kroppen i et par dager, men i dag merker han ikke noe unormalt.

Det gjør heller ikke Roger Hansen fra Namnå som også ble rammet av lynet. Han var øm i kroppen i noen dager og slet med migrene den første tiden etterpå, men dette er borte nå.

En sak Kjernsli reagerte på under hjelpearbeidet, var at Forsvarets store Seaking-helikopter landet så nær innpå bygningene på stedet. Det ga et voldsomt lufttrykk, og en paviljong dro til værs og kunne ha ført til en ulykke hvis den ikke hadde vært så godt tjoret fast, mener Kjernsli. Nå ble en eller flere biler truffet. Dette bekrefter arrangøren, som ennå ikke har full oversikt over materielle skader på stedet.