Alfaparet etablerte seg i grenseområdene mellom Nes, Aurskog-Høland og Eidskog tidligere i vinter. Nylig skrev Glåmdalen at tispa trolig er skutt. Nå frykter Norges Miljøvernforbund at også maken er ulovlig skutt.

– Vi har fått inn tre ulike meldinger på dette. Hvis det stemmer, så vil jeg karakterisere det som dypt tragisk, sier forbundets nestleder, Snorre Sletvold fra Lørenskog.

– Frykt for eget liv

Meldingene til forbundet tikket inn etter at Sletvold utlovet en dusør på 60.000 kroner for tips som fører til at en ulvejeger blir domfelt. Så langt har imidlertid ingen av tipserne klart å komme med konkrete opplysninger om hvor ulvene er skutt eller hvor kadavrene er blitt av.

– Meldingene spriker litt, men hannulven skal ha blitt skutt for om lag fjorten dager siden. Når det gjelder hvor, så tør ikke folk å opplyse om det, sier han.

– Hvorfor ikke?

– En ting er at enkelte kan være mot ulv, noe annet er måten ulvedrapene blir gjort på. Vi opplever at folk er opprørt over måten det skjer på, men at de av frykt for sitt eget liv ikke tør å fortelle om det.

– Hvor reelle anser dere tipsene for å være?

– Vi har grunn til å tro de er reelle. Vi forsøker jo å sile ut saklig fra usaklig informasjon, og jobber ut fra at dette stemmer.

– Hvis tipsene stemmer, hva synes du om det?

– Det er skrekkelig tragisk at enkelte ulvemotstandere tar jobben i egne hender. Det er alvorlig nok at den norske stat tillater utskyting av ulv, om ikke også enkeltpersoner skal ta seg til rette, mener han.

Alfapar

Han sier at det i dette tilfelle er det snakk om alfaparet, noe som trolig vil bety at hannulven ble drept ikke langt fra der tispa ble det. Dermed er de mulige drapsstedene lokalisert til å være omtrent i samme område der Kløfta-mannen Kenneth Larsen fikk oppskåret dekkene på bilen sin da han på oppdrag fra staten forsøkte å spore ulvene.

– Det er ikke første gang det er felt ulv i dette området. Tidligere har vi for eksempel også funnet giftåte som høyst sannsynlig var ment for ulv.

Nå garanterer han for anonymiteten til eventuelle tipsere.

– Vi er avhengig av flere henvendelser for å slå fast hva som er skjedd. Vi håper flere tar bladet fra munnen, og garanterer anonymitet for våre tipsere. Man slipper også å tilkjennegi hvem man er, sier Sletvold.

To individer igjen

Hvis det viser seg at ulveparet nå er skutt, frykter Sletvold at det har satt en effektiv stopper for videre yngling og vekst i ulvestammen.

– Om paret er skutt, er det trolig bare ett eller to individer igjen i området. Det vil i praksis si at ulven er utryddet i disse traktene. Men det er jo det ulvejegerne ønsker, sukker han.

Det er likevel fortsatt sannsynlig at det kommer vandrende enkeltindivider over fra Sverige.