Fikk bot - politiet slapp

Artikkelen er over 14 år gammel

Mens passasjeren i politibilen slapp unna bot, var 46 førere ikke like heldige under bilbeltekontrollen i Kongsvinger og på Skarnes.

DEL

Glåmdalen intervjuet en av dem som ble 750 kroner fattigere, Henning Langholdt, da politibilen kom kjørende forbi kontrollen. Både Langholdt og avisens fotograf observerte at passasjeren manglet bilbelte.

- Herregud! Jammen er det forskjell på folk, men det overrasker meg ikke akkurat, sier Kongsvinger-mannen.

- Ingen forskjell

- Politiet signaliserte at vi skulle vinke inn mopeden som lå foran den, og derfor la jeg ikke merke til at passasjeren manglet belte, sier konsulent Roy David Hansen ved Kongsvinger Trafikkstasjon. Kontrollanten et stykke fremme var opptatt med et vogntog, og registrerte heller ikke lovbruddet fra lovens lange arm.

- Men hadde vi sett det, hadde politibilen selvfølgelig blitt vinket inn. Vi gjør ikke forskjell på folk, forsikrer inspektør Kjell Otto Nicholaysen ved den lokale trafikkstasjonen.

Også belønning

Om lag 2000 bilister er blitt sjekket ved Skarnes og Kongsvinger de to siste dagene. Kontrollen av bilbelte og førerkort har vært en del av en landsomfattende aksjon. 150 biler er blitt vinket inn. Flertallet har fått sikkerhetsbrosjyrer og belønning i form av svettebånd, solskjermer eller kredittkortholdere. Men 46 bilister er blitt enten 500 kroner (uten gyldig førerkort) eller 750 kroner (ikke festet sikkerhetsbelte) fattigere.

- Det er første gang jeg er tatt. Jeg synes det er patetisk å skape trafikkaos for å stoppe folk som kun setter seg sjøl i fare. 750 kroner er også et latterlig høyt beløp, mener Henning Langholdt - som likevel greide å beholde sitt gode humør etter at forelegget var på plass.

Ikke alle greier det.

- Nei, både i dag og mange ganger før har vi støtt på folk som skjeller oss ut. Jeg har opplevd å bli drapstruet. En person rev i stykker forelegget foran øynene på oss, slo igjen døra og raste av gårde. Vi opplever veldig mye, men heldigvis er flertallet positive, sier konsulent Hildegard Bangsund.

Kontrollantene mener 46 forelegg på om lag 14 timers kontroll i distriktet ikke er spesielt høyt.

- Nei, men selvfølgelig er det 46 for mange. Dette er dessuten kontroller som er godt informert om på forhånd, så ingen bør ha blitt overrasket, mener konsulenten.

Artikkeltags