Å bli sammenlignet med julenissen når det gjelder troverdighet, slik Balder sa det i vår avis lørdag, tar han fullstendig med ro.

– Vi er vel omtrent like gode. Folk er tålmodige og snille. Men det er en del som har lurt på hvor det ble av julesnøen og kulda. Det har vært mange reaksjoner. Jeg har nesten ikke kunnet gå utenfor døra før folk har ropt etter julesnøen, sier Bjørn Frang.

Ikke overrasket

– Meg förvånar det inte, som svensken sier, sier værprofeten og fortsetter:

– Vi har hatt mange slike vintre som nå. Vi har ventet på og trodd på snø og kulde, men det er ofte blitt som nå. Ikke minst på 1970-tallet var det slik. Jeg får trøste meg med at jeg hadde fulltreff med våren og sommeren. Full klaff hele tiden kan jeg ikke regne med. En værprofet må tåle noen bomskudd, slår han fast.

Frang har imidlertid ikke gitt opp verken snø eller kulde. Reven har holdt et forferdelig natteleven igjen.

– Og i Engerdal har hakkespetten herjet voldsomt, har jeg merket meg. Så det er håp om både snø og kulde. Når kulda kommer i løpet av januar, blir det begynnelsen på litt mer vinter og en lang og sein vår. Føret vil vare helt til påske, sier værprofet Bjørn Frang.

Møte ved kjøkkenbordet

Lørdag var det møte om både vær og føre både før og nå. Og ikke minst vær og fiske. Kompisene Stein Kalfoss og Steinar Sjølie var innom for en oppsummering, vurdering og noen kopper kaffe.

Det er litt delte meninger om hvordan været påvirker fiskebettet, om det er sønnatrekk eller nordavær som er aller best. Konklusjonen er at sønnavær er best, men at det visst går an å få fisk i nordavær også.

– Tross alt mildværet har i alle fall isen på sjøer og tjern holdt bra, er de enige om.

Pilking venter de nærmeste dagene. Så gjenstår det å se hvor mye det kan føre med seg av fangst.

Plaster på såret

Så var det plasteret på såret for helbommen i juleværet.

– Etter en lang vår kommer det nok en flott sommer. Minst like bra som den vi hadde i år. Det er alltid noe å glede seg til når det gjelder været. En fin sommer skulle oppveie en dårlig vinter, vil jeg tro.

– Hva om det blir en bom da også? Går du i dekning?

Frangs velkjente latter klinger gjennom kjøkkenet på Skansen. Kompisene tror ikke på to bomvarsler på rad.

– Jeg går ikke i dekning. Det er et tøft liv å være værprofet. Men det er forbasket moro også, slår han fast, ruller en ny røyk og slipper latteren løs.

Nå har han lagt hodet på blokka igjen.