Hedret ulvedrepte hunder

FAKKELTOG: 80 deltok i minnemarkeringen for ulvedrepte hunder på Vestmarka.

FAKKELTOG: 80 deltok i minnemarkeringen for ulvedrepte hunder på Vestmarka. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

EIDSKOG: 80 personer hadde møtt fram på Vestmarka for å minnes de 124 hundene som er drept av ulv siden 1995.

DEL

Ole Anders Tønneberg mistet elghunden Ruska (8) i 2004.

– Det skjedde bare ti meter fra huset og sandkassa til jentungen, sier han. Ingen andre enn hunden var hjemme da det skjedde. Den sto bundet i kjetting ved hundehuset og hadde ikke en sjanse til å komme seg unna.

Forringet livskvalitet

– Det ble rått parti, og et trist syn da jeg kom hjem, den gangen bodde vi i Hemnes i Høland. I løpet av en tjueårsperiode har 124 hunder fått bøte med livet i møte med ulv.  Dette er det antallet som er registrert, men vi vet at det er store mørketall.  Norsk rovdyrpolitikk er på villspor, og her kan vi stille hvem som helst til veggs, bortsett fra Senterpartiet. Vi som bor i sona, får ikke brukt naturen slik vi har gjort i flere hundre år. Folk tør ikke lenger plukke bær og sopp i skogen, og hundene må stå i bånd. En forringet livskvalitet for både folk og dyr, fortsetter han.

Observasjoner

– En søndag i elgjakta ble det observert 18 ulver på ulike steder fra Odalen til Hemnes i en radius på åtte mil. Observasjonene var så langt fra hverandre at det ikke kunne være samme ulven, sier Tønneberg.                                                                       

Tønneberg og familien har flyttet til Vestmarka, og det var her han ville samle troppene til en markering med lystenning og fakkeltog.                                                                                                               

– Det er første gang en slik markering finner sted i Eidskog, svenskene har hatt det i flere år på samme dato, den 12. november.                                  

Påvirkningskraft

Tønneberg har skaffet ny hund.

– Samtidig brukte jeg noen tusenlapper på en hundevest med pigger. Jeg har hjertet i halsen hver gang jeg slipper hunden, og sjekker alltid rundt hushjørnet for å se om det er rovdyr i nærheten, forteller han.

– Nå håper jeg og de andre frammøtte at myndighetene kan «pelle opp» litt av det vi driver med og har det i hverdagen. Mange ønsker ulv i faunaen, men de vil ikke ha den i nærheten av der de bor.  Jeg retter en stor takk til alle som tok utspillet mitt og satte i gang lystenningen og markeringen av minnestunden, og håper de lokale politikerne gjør det de kan for å påvirke dem som er på Tinget, legger han til.

Artikkeltags