Gå til sidens hovedinnhold

Ediths nabo lå død i 17 dager

Artikkelen er over 7 år gammel

I 17 dager lå den nærmeste naboen til Edith Karlstad død i omsorgsboligen før han ble funnet.

– Helt forferdelig. Jeg synes dette viser at man ikke tar nok hensyn til gamle og sjuke, sier Karlstad.

Hun og de andre beboerne i de 40 leilighetene ved Runnitunet omsorgsboliger synes det er skremmende at en mann lå død i over to uker før noen oppdaget hva som hadde skjedd.

– Til å begynne med var det veldig ekkelt. Da kom det mange rare tanker, vi visste jo ikke hva som hadde skjedd.

Ifølge lokalavisa Raumnes, som først omtalte saken, var det Hjemmesykepleien som fredag 31. mai meldte fra om dødsfallet.

Lite nabokontakt

– Obduksjonsrapporten forteller at han har ligget død i omkring 17 dager. Vi har ikke mistanke om at det har skjedd noe kriminelt eller at det er snakk om et unaturlig dødsfall, sier politioverbetjent Håvar Bue ved Nes lensmannskontor til Glåmdalen.

Edith Karlstad tror hun så mannen utenfor omsorgsboligene 20. eller 21. mai, men åpner for at hun kan ha husket feil.

– I lange perioder så vi han ikke i det hele tatt. Han hadde ikke noe kontakt med naboene og holdt seg helst for seg selv.

– Postbudet burde ha reagert når man så at det hopet seg opp med post. Samtidig burde man hatt bedre oppfølging og kanskje en kontaktperson i kommunen når man bor i en omsorgsbolig, mener Karlstad, som har bodd på Runnitunet i tre år.

Må passe på hverandre

Nå skal flere av beboerne ha blitt enige om at de må passe bedre på hverandre.

Gudrun Glomstad var blant de aller første som flyttet inn i omsorgsboligene, da de stod ferdige for 13 år siden. Hun har vært en ivrig talsperson for beboerne.

– Dette viser helt klart hvor galt det kan gå. Ingenting blir fulgt opp etter at vi i 2010 mistet vår faste vaktmester på grunn av dårlig kommuneøkonomi.

– Her er det mange gamle og sjuke, alle føler seg utrygge, refser Glomstad.

Kommunen beklager

Tone Thorsen, kommunalsjef for helse og velferd i Nes kommune, erkjenner at det som har skjedd ved Runnitunet omsorgsboliger ikke er bra.

– At en beboer skal ligge så lenge, er sterkt beklagelig. I kjølvannet av denne saken skal vi se på rutiner som kan hindre at det skjer igjen, vi har også andre som ikke ønsker noe hjelp, sier hun.

Thorsen mener kommunen ikke har gjort noe kritikkverdig rent juridisk sett. Hun viser til at mannen selv ikke ønsket noen hjelpetiltak og ikke var umyndiggjort.

– Vi ser nå også på trygghetsskapende tiltak på dagtid, ved at det kan være noen til stede på Runnitunet, varsler Thorsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.