Fire hunder ble forgiftet av sjokolade i helga. Nå advarer dyrlegene mot livsfarlig kakao

SKADET: Veterinær Linn-Beathe Reiestad med hunden Troja, som har fått senskader etter å ha spist mat med mye fett.

SKADET: Veterinær Linn-Beathe Reiestad med hunden Troja, som har fått senskader etter å ha spist mat med mye fett. Foto:

I disse førjulstider lar også våre firbeinte familiemedlemmer seg friste av sjokolade. Dessverre er kakao som gift for hunder og katter.

DEL

LANDET RUNDT[Hadeland]: Det er i høytider som jul og påske Dyrlegene på Hadeland behandler flest hunder som har spist sjokolade. Det slo til ved inngangen til advent.

– Vi fikk inn fire hunder bare denne helgen, som alle hadde fått i seg mye sjokolade. Takket være snarrådig handling fra eierne, fikk de behandling raskt, og slipper varige skader, sier Linn-Beathe Reiestad, veterinær ved Dyrlegene på Hadeland.

Kan være dødelig

Hun forteller at sjokoladeforgiftning er en alvorlig og potensielt dødelig forgiftning for hunder. De fleste hunder kan tåle litt melkesjokolade, men kun bitte små mengder med mørk sjokolade eller kakao kan få alvorlige følger.

– Kakao inneholder et stoff som heter teobromin. Det brytes dårlig ned hos hund og katt, noe som fører til en opphopning av giftstoffer i kroppen og som igjen leder til forgiftning. Teobromin har i hovedsak virkning på det sentrale nervesystemet, og symptomer som oppstår vil være som følge av påvirkning på hjerte, muskler, pustemuskulatur, nyrer og til slutt sirkulasjonssystemet, forteller Reiestad.

De fire hundene som ble behandlet i helgen hadde ikke fått sjokolade av sin eier, men hadde sneket til seg godteriet fra bordet i et ubevoktet øyeblikk.

IKKE SJOKOLADE: Sist helg behandlet Linn-Beathe Reiestad fire hunder som hadde spist sjokolade. Det fungerer som gift for hunder, og er svært skadelig.

IKKE SJOKOLADE: Sist helg behandlet Linn-Beathe Reiestad fire hunder som hadde spist sjokolade. Det fungerer som gift for hunder, og er svært skadelig. Foto:

Smarte hunder

– Hundene er smarte, og de vet når de skal slå til. Det går selvsagt an å ta forholdsregler, men når det først har skjedd, gjelder det å handle raskt. Du har bare et par timer på deg. Hvis vi klarer å få hunden å kaste opp i løpet av en til tre timer, får vi som regel opp alt. Da slipper vi ytterligere behandling. Men har det gått lang tid må vi bruke medisinsk kull som suger opp de farlige stoffene før de gjør for stor fare, sier Reiestad.

Hun legger til at de har døgnvakt gjennom hele året, og hun anbefaler folk å ringe med en gang.

Symptomer på at en hund kan ha fått i seg sjokolade er økt drikkelyst, hyperaktivitet, diaré, oppkast, etter hvert kramper og til slutt koma og død.

Landet Rundt

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge. Glåmdalen legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Norge Rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Tønsberg, Haugesund eller Bodø på glomdalen.no.

Frostvæske

– Det er egentlig like farlig for katter, men det er hunder som er mest glad i sjokolade. Når det gjelder katter, er det et større problem med frostvæske. det er mange som bytter det selv og kanskje søler litt på bakken. Katter slikker det i seg, fordi det smaker søtt, og det er ikke så mye som skal til før en katt får akutt nyresvikt, forteller veterinæren.

Unngå feit mat

I høytiden vi nå går inn er det også andre godbiter vi skal la være å gi våre firbeinte venner. Feit mat, som ribbe og pinnekjøtt er ikke mat for hunden.

– Mange slenger en bit til hunden for at den også skal kose seg litt i jula. Det tror jeg bare det er vi som føler på. Skal du lage noe godt til hunden, så velg heller kylling eller noe annet som godt for hunden. For fett er også svært farlig for hunden, og kan i verste fall være dødelig. Mye feit mat kan blant annet gi bukspyttkjertelbetennelse, noe de blir ekstremt syke av, forteller Reiestad.

Hunder som har fått i seg mye fett kan også få varige skader, som diabetes og problemer med fordøyelsen.

Reistad vil også advare mot å gi hunden stekte eller kokte bein. De knuses lett, og blir som små kniver i fordøyelsessystemet til dyret.

– Men ukokte bein kan hundene kose seg med. De varer mye lengre enn en ribbebit, og er i tillegg bra for tenner og tannkjøtt, sier veterinæren.

Artikkeltags