– Kom, Charlie! Hopp! Fliiink gutt.

Mina Elise Eide Kongtorp (14) klapper sauebukken sin på ryggen, gir ham en godbit og løper videre i den grønne enga.

Der har hun og venninnen Jenny Melgård Kjønaas (13) satt opp en egen agilitybane med forskjellige hinder.

Charlie følger etter på raske bein. Han er spent på neste sirkusoppdrag: Skal han balansere? Gå slalåm mellom gjerdestolpene?

Han er ivrig og klar for det meste!

Mina-Elise og Jenny storkoser seg med den lille saueflokken på åtte.

Lamungene Inga, Jumbo og Ulla hopper rundt mellom bjørkene ute på beitet. Søyene Milla, Molly, Maja og Stampe-mor gumler saftig gress.

Men det er bukken Charlie som er jentenes favoritt, der han dilter i hælene på dem. Han vet de har deilig kraftfõr i lommene.

– Vi bruker enten kraftfor eller bjørkekvister som godbiter og belønning, forteller de.

Å trene opp Charlie har gått over all forventning, synes Mina Elise og Jenny.

– Det har ikke vært så vanskelig. Det har gått lettere enn vi hadde trodd da vi begynte, sier Mina Elise.

– Vi begynte da han var lamunge for tre år siden. Vi valgte ham fordi han var ekstra kosete, forteller Jenny.

Begge har hest, og liker å hoppe, og så ville de prøve med Charlie også. Det var slik det begynte.

Husket alt

I vinterhalvåret har Charlie fri. Da står han inne i sauefjøset sammen med de andre sauene. 

– Vi var spente på om han husket alle triksene da han kom ut på beite igjen, men han husket alt sammen! Det synes vi var imponerende. Han var faktisk veldig motivert! 

Selv om Charlie nylig har fått klippet ulla, blir han varm av all løpingen, hoppingen og balanseringen. Til slutt legger han seg på bakken og puster på ei stønn.

Bildeserie

Sauen Charlie viser fram triks

Se bildeserie:  

Mina Elise unnskylder ham litt:

– Når det er veldig varmt, kan han bli litt daff.

– Han blir kanskje sliten?

– Joda, det kan han bli. Men det er mest mentalt.

Planer framover

Venninnene gleder seg til sommerferien. Da blir det enda bedre tid til å være sammen med Charlie, som også liker å være med på tur i skogen.

– Men han er redd for vanndammer, og liker veldig godt å beite og spise blåbær, så man må ha god tid hvis han skal være med.

Jentene har planer om å lære opp en ny lamunge. De har bestemt seg for å prøve Inga. Hvis hun har lyst, da. Jentene gjør ingenting dyra ikke vil være med på selv. Kunstene vil isåfall bli dokumentert på instagramkontoen jentene har opprettet, og som har over 2000 følgere.

– En dag ringte det en dame fra Tyskland. Hun trente ei geit, og hadde lyst til å komme på besøk for å møte Charlie. Kanskje vi kan få det til, det hadde jo vært moro!

Apropos framtida: Det ingen fare for at Charlie kommer til å bli fårikål. Mina Elise og Jenny bli bestyrtet ved tanken.

– Det kommer aldri til å skje!

Du skal ikke skue sauen på ulla – sauen er smartere enn du tror

Jeg erklærer meg umiddelbart skyldig: Jeg har fortalt hvordan jeg stikker hodet inn i et sauefjøs og ser en flokk glo tomt på meg. Stikker jeg hodet inn i et geitefjøs, ser jeg 100 par gjennomborende blikk granske meg.

På den annen side: Jeg har klart i minne en kveld lengst vest på Shetland for snart 30 år siden. Jeg lå som fjetret og så sola gå i hav. Idet ildkula sloknet, oppdaget jeg en sau som sto rett bak meg, og det var umulig å ikke føle at to tvillingsjeler delte et magisk øyeblikk. Jeg ble liggende trollbundet til dyret snudde seg og gikk.

I stedet for folk

Jeg har aldri skammet meg over å føle det slektskap med andre skapninger som framgår av evolusjonslærens grunnpilar: Vi har alle samme opphav. Men nå gir forskere fra universitetet i Cambridge - ingen ringere – intellektuell ryggdekning for min samkjensle med sauen.

Blant annet med tanke på å bruke sauer som substitutt for mennesker i forskning på mental sykdom, kartlegger man sauens potensiale for læring, erindring og – planlegging!

Når det gjelder læring, tar sauen første klasse på høyde med mennesker og aper. Den lærer like fort som oss hvilken farge det er på boksen der det er mat å finne.

Smartere enn rotter

På trinn to, når «rett» farge skifter, holder den fortsatt tritt med apen, og er kjappere enn rotter og mus. Hvis studiekravet økes til å skjønne at formen på et symbol er viktigere enn fargen, scorer sauen høyere enn en marmosett-, men lavere enn en rhesusape. Med andre ord - sauen befinner seg midt i en gruppe vi vanligvis anser som dyreverdenens mesterhjerner. Mus og rotter stryker på denne testen.

Sauer husker ansikter, tolker ansiktsuttrykk, kan lære å lyde navnet sitt, og de kan forsere ferister ved å rulle over dem på ryggen. I sum mener forskerne at det bare er blant menneskeapene vi finner pattedyr som har større evne enn sauen til å løse intellektuelle utfordringer.

For å konkludere, kan jeg gjenta en replikk til en arbeidsleder jeg en gang var utsatt for, som hadde med seg bikkja på jobb: To hoder tenker bedre enn ett.

Og som Albert Einstein sa, om det å stille samme krav til oss alle: Dersom vi vurderer en elefant etter dens evne til å klatre i trær. vil den gå hele livet igjennom og føle seg mislykket.

Hallgeir. B. Skjelstad