Gå til sidens hovedinnhold

– Driver seriøst

Artikkelen er over 7 år gammel

School 4 Life stiller seg uforstående til mistanken om at de driver useriøst innsamlingsarbeid.

Knut Foseide er styreleder i School 4 Life, en innsamlingsorganisasjon med postadresse på Matrand. School 4 Life ble opprinnelig startet av eidskogingen Ronny Zachariades og Raymond Berg fra Kongsvinger i 2005.

Alle tre oppholder seg nå på Filippinene. Ronny Zachariades og Raymond Berg sier imidlertid til Glåmdalen at de ikke lenger har noe med School 4 Life å gjøre.

School 4 Life samler inn penger gjennom teleselskapet Giverservice i Sverige. Her opplyses det at Knut Foseide også er mannen å snakke med for spørsmål om teleselskapet.

I en e-post forteller Knut Foseide følgende om prosjektene til School 4 Life:

– Vi arbeider i Bintan-regionen med skoleutvikling, i direkte samarbeid med Utdanningsdepartementet i Indonesia. Vi har donert over 400 PC-er til 50 skoler, som vi har installert og vedlikeholder. Vi har også videreutdannet over 1000 lærere i regionen. Det siste året har vi samlet inn midler til et nytt skolebibliotek for byen Tanjungpinang, som ikke har noe bibliotek fra før. Bygget er ferdigstilt, åpnes neste år og blir tilgjengelig for titusener av skoleelever i distriktet. Dessuten vedlikeholder vi også prosjektene vi har gående ved flere titalls skoler i regionen.

– Hvor mye samler dere inn?

– Det har dessverre vært sterkt synkende etter at callsenteret vi tidligere engasjerte gikk over ende for et par år siden. Organisasjonen har samlet inn 702.250 kroner totalt fra 1. januar 2013 til og med 10. desember 2013. 421.350 kroner har gått til salgsprovisjon, 35.941 kroner til administrasjon og 244.959 har gått til formålet.

– Hvorfor er dere ikke i registeret til Innsamlingskontrollen?

– Fordi de krever at medlemmene ikke bruker mer enn 40 prosent på salgsprovisjon. Vi betaler 60 prosent i salgsprovisjon til Giverservice, som vi har outsourcet salgsarbeidet til. 35–37 prosent av det vi samler inn totalt går til veldedighetsprosjekter.

– Innsamlingsregisteret advarer mot organisasjoner som ikke står i deres register. Driver dere lugubert?

– School 4 Life er blitt en viktig aktør for utvikling av skolesektoren i Bintan-regionen, og spesielt byen Tanjungpinang i Indonesia. Området sliter med 60 prosent arbeidsledighet. Dette er seriøst bistandsarbeid og ifølge oss det motsatte av lugubert. De lærde kan strides om det er etisk forsvarlig å bruke nær to tredjedeler av innsamlede bistandsmidler til salgsprovisjon og administrasjon. Til det vil jeg kommentere at det er blitt svært krevende og kostbart å samle inn penger til bistandsarbeid i Norge i dag sammenlignet med noen få år siden. Med landets lønns- og kostnadsnivå er det vanskelig å klare å samle inn penger billigere enn det vi betaler for det. Giverne har råd til å avse de beløpene de gir. 35 kroner er svært mye viktigere for de fattige menneskene vi hjelper enn 100 kroner for giveren. Derfor vil vi informere så mange som mulig om vårt arbeid og anbefaler alle å støtte foreningen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.