Det var klokka 12.40 onsdag brannvesenet fikk melding om brannen. Da hadde det tatt fyr i et snauhogstfelt, som spredte seg videre til noe ungskog.

I 22.30-tiden onsdag kveld var brannen slokket.

LES OGSÅ: Har kontroll på brannen

– Jeg må berømme de frivilliges innsats. Sju-åtte stykker var med hele dagen, og Sivilforsvaret i Grue og Kongsvinger bidro i tillegg sterkt, sier brannsjef Harald Bjerkan i Eidskog.

Brannvesenet hadde vakthold på området i natt, slik at man raskt kunne få kontroll hvis flammene blusset opp igjen. Etterslokkingen ble startet klokka 08.30 i dag, torsdag.

– Fryktelig jobb

Brannsjef Bjerkan er glad for at de etter hvert fikk kontroll på flammene. Han tør nesten ikke tenke på hva som kunne skjedd.

– Med sterkere vind så er det vanskelig å tenke seg hva som kunne skjedd. Det kunne gått mye verre. Dette er et gammelt hogstfelt, og det var rask varmespredning. I tillegg var det på kanten av tettskog, forklarer han.

Grunneieren anslår ifølge Bjerkan at det er opp mot 230 mål som har vært utsatt for brannen. Og tilgjengeligheten til området ved Holmsjøen skapte store utfordringer.

LES OGSÅ: Skogbrann i Eidskog

– Det var et ulent terreng, noe som krever mye. Hadde det tatt fyr i selve skogen hadde vi fått en fryktelig jobb. Det kreves store ressurser, og vi hadde god nytte av ATV'en som vi kjøpte for to år siden, sier Harald Bjerkan.

Han ramser opp lange avstander og begrenset tilgang til vann. I tillegg er veiene i området i full oppløsning.

– Det viser at det er viktig med god beredskap og at vi har tilgang til godt utstyr. Vi måtte flere steder bære utstyret inn i skogen, sier Bjerkan.

Helikopter

Ved 16-tiden, da brannen kom ut av kontroll, ble det rekvirert et skogbrannhelikopter fra Torp utenfor Sandefjord. Grunnet tekniske problemer ankom ikke helikoptret før nærmere 20.30 onsdag kveld.

– Det begynte å bli mørkt, så det ble ikke brukt i noen stor grad. Vi hadde på det tidspunktet god kontroll på brannen og hadde slått ned varmen. Men helikoptret fløy over området og varslet om et par steder med gnisninger som vi selv ikke hadde oversikt over, sier Harald Bjerkan.

Grunneieren kommer til å ha tilsyn over området i tiden som kommer. I tillegg vil brannvesenet sjekke flere ganger i løpet av dagen i dag.

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent. Brannsjef Harald Bjerkan overlater etterforskningen til politiet.