De vil redde flere liv

KLARE: Hans Martin Hanssen (til venstre) og Jan-Børre Østerhaug Olsen er klare til å rulle ut Glomdal Førstehjelp SA i hele distriktet.

KLARE: Hans Martin Hanssen (til venstre) og Jan-Børre Østerhaug Olsen er klare til å rulle ut Glomdal Førstehjelp SA i hele distriktet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sammen har de 75 års erfaring i livreddende arbeid. Nå ønsker de å bidra til å redde flere liv.

DEL

– Vi må bare innrømme at Blostrupmoen kom oss i forkjøpet da de etablerte seg i Kongsvinger. Men dette forspranget skal vi innhente med erfaring, sier Jan-Børre Østerhaug Olsen.

Sammen med to kolleger har han startet Glomdal Førstehjelp SA, et firma de skal operere når de ikke er på jobb som ambulansesjåfører. Østerhaug Olsen og hans kolleger Hans Martin Hanssen og Øyvind Tuvnes har til sammen 75 års ansiennitet fra ambulansetjenesten. De er i tillegg alle utdannede instruktører i ambulansefaget, Hanssen er sågar instruktør for luftambulansen og sensor i prøvenemnda for ambulansefag. Det er denne brede erfaringen de skal øse av når de skal selge hjertestartere og førstehjelpsutstyr, eller holde kurs i førstehjelp.

Markedet ikke mettet

Selv om konkurrenten har fått et tidsmessig forsprang, tror ikke karene i Glomdal Førstehjelp at markedet er mettet med hjertestartere.

–Det bør være hjertestartere alle steder der det ferdes mye folk, så det er nok langt igjen til markedet er mettet, sier Olsen, og nevner skoler, kjøpesentre, arbeidsplasser, idrettsarenaer og offentlige kontorer som steder der det er naturlig å ha en hjertestarter. I tillegg bør det være slikt utstyr på bosteder som ligger langt fra tettsteder.

Den første innsatsen

For Glomdal Førstehjelp er salg av hjertestartere fra Mediq Norge AS bare en del av pakka.

– Du kommer ikke langt med en hjertestarter alene, det trengs også kunnskap om tradisjonell hjerte- og lungeredning ved hjertestans. Allerede etter fire minutter uten surstoff starter ødeleggelse av hjernen. Det sier seg selv at det er hjerte- og lungeredning som egentlig redder liv, før hjertestarter kommer inn og overtar, sier Olsen.

Derfor legger firmaet vekt på at hjertestarteren alltid skal følges av et førstehjelpskurs.

Business som hobby

De tre karene vil drive firmaet ved siden av jobbene i ambulansetjenesten. De ser på virksomheten som hobby og har ikke ambisjoner om å tjene seg rike.

– Men vi mener det er sunt med konkurranse, og vi har i hvert fall bred kompetanse på dette feltet, sier Hans Martin Hanssen.

Artikkeltags