- Byen i ferd med å dø

Kritiske: Halgrim Thon (fra høyre), Peter Butenschøn og Erling Fossen hadde alle meninger om hvordan man skal få fart på Kongsvinger. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (til venstre) ledet debattmøtet i går kveld.bilder: lars fogelstrand

Kritiske: Halgrim Thon (fra høyre), Peter Butenschøn og Erling Fossen hadde alle meninger om hvordan man skal få fart på Kongsvinger. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (til venstre) ledet debattmøtet i går kveld.bilder: lars fogelstrand

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Kongsvinger bør bestemme seg for hvilken side som skal være sentrum, mener byarkitekt. Hva mener du? DISKUSJON!

DEL

Kongsvinger fikk strykkarakter som by under folkemøtet i Holt ungdomsskole mandag kveld. Samtidig er dommen fra ekspertene at det er håp om man tar en del upopulære valg.

– Byen er i ferd med å dø av utmattelse. Dere klarer ikke å bestemme dere for hvilken side av elva som skal være sentrum, sa byarkitekt Peter Butenschøn.

Han mente nettopp det å ta noen kontroversielle valg er mangelvare i Kongsvinger. Butenschøn konkluderte med at man ikke klarer å holde liv i hele byen, og ikke kan forvente å få både i pose og sekk.

– Arkitektonisk spriker Kongsvinger til alle retninger. Ta et valg om hva dere synes er viktig og som skal kaste skygger, la det andre som ikke er så viktig ligge bak, oppfordret byarkitekten.

Knusende dom

Han var spesielt invitert til debattmøtet i Holt ungdomsskole. Sammen med bybygger Halgrim Thon og bydoktor Erling Fossen, snakket gjestene om hva som skal til for å få fart på Kongsvinger.

Og temaet, som er høyaktuelt i forbindelse med utkastet til kommuneplanen, er tydeligvis noe som engasjerer. 135 personer hadde funnet veien til folkemøtet, som ble ledet av fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

Om Butenschøn var kritisk, var rikssyner og bydoktor Erling Fossens dom over Kongsvinger enda mer knusende. De siste ti årene har han fartet land og strand rundt og sett på byer. Fossen har også vært med på nesten 100 folkemøter.

– Jeg har én god og én dårlig nyhet, innledet bydoktoren.

– Kongsvinger har kreft, men den kan helbredes. Alle andre byer på Østlandet vokser utenom dere, og dere får bare denne ene sjansen til å gjøre noe.

Han sparket hardt, men mange i salen mente nok også riktig. Folk i Kongsvinger lot seg ikke fornærme av diagnosen, som bydoktoren stilte raskt etter at han gikk av toget klokka 09.23 mandag morgen.

Etter sin rundtur i Kongsvinger reagerer Fossen på at alle viktige byrom er parkeringsplasser, han savnet sitteplasser, bemerket at alle kjører bil og påpekte at boligene lå langt oppe i liene og ikke snakket til hverandre. Han mener Kongsvinger ikke har noen klar strategi og er en lite inkluderende småby med lav himmel, og mente de kreative miljøene må stimuleres bedre.

Trebru og gågate?

Møteleder Sigbjørn Johnsen grep hansken før pausen og oppfordret alle til å finne ut hva slags urbane kvaliteter de ønsker at Kongsvinger skal ha. Svaret ønsket han at så mange som mulig skriver ned på et postkort og sender det til ordfører Arve Bones.

En opplagt fylkesmann, som selv lanserte ideen om å bygge Norges mest spektakulære trebru i Kongsvinger for å knytte bydelen bedre sammen, varslet også med glimt i øyet at han skal tenke på å sette av penger til en tøff byarkitekt.

Også andre ideer ble lansert. Peter Butenschøn mente man burde gjøre om Storgata til gågate forbi rådhusplassen, mens Lars Ovlien ville ha statuer av kjente kulturpersonligheter som barna kunne kravle i.

Artikkeltags