Gå til sidens hovedinnhold

Brannmann omkom etter slokking av skogbrann: – Det er ekstremt krevende

Artikkelen er over 3 år gammel

En brannmann som deltok i slokkingen av en skogbrann i Nes omkom søndag. Hendelsen knytter seg til helsemessige aspekter og ikke til selve skogbrannen, ifølge brannsjefen.

(Romerikes Blad)

– Politiet kan bekrefte at det har skjedd en ulykke i går i forbindelse med slukking av en skogbrann i Nes i Akershus. En ung mann som deltok i slukningsarbeidet, forulykket under arbeidet, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til NTB søndag kveld.

– Det ble foretatt livreddende førstehjelp på stedet, og han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde, sier Monsen.

Politiet ønsker på nåværende tidspunkt ikke å si mer om hendelsesforløpet.

– Politiet har gjort undersøkelser på stedet og etterforsker saken som en ulykke, sier Monsen.

Akutt helseproblem

Det var VG som først meldte om saken. Avisen har fått innsyn i en melding som er sendt til de ansatte ved Øvre Romerike brann og redning. Der står det at vedkommende fikk et akutt og alvorlig helseproblem under innsatsen.

Brannsjef John Arne Karlsen ved Øvre brann og redning bekrefter den tragiske hendelsen overfor Romerikes Blad.

– Brannmannen ble funnet av noen kolleger. Det ble gitt førstehjelp på stedet, og han ble deretter fraktet til Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål med et Seaking-helikopter. Han er ikke påført skader som følge av brannen eller slokkingsarbeidet, men døde av helserelaterte årsaker, sier Karlsen til RB.

– Forferdelig beskjed å få

Han har selv holdt tett kontakt med de pårørende etter at brannmannen ble funnet lørdag.

– Dessverre fikk jeg dødsbudskapet fra de pårørende i dag. Det var en forferdelig beskjed å få. Det er ikke riktig at en i begynnelsen av 30-årene skal dø sånn. Først og fremst går våre tanker til de pårørende. Det er de som har det absolutt tøffest nå, sier Karlsen.

Samtidig erkjenner han at hans egne ansatte har hatt en av de tøffeste helgene de noen gang kommer til å oppleve.

– Våre medarbeidere har denne helgen blitt utsatt for en nesten uvirkelig prøvelse. Det har vært en ekstrem helg helt siden de første skogbrannene begynte torsdag. Det har vært mange branner og mange blindmeldinger. Mange har avbrutt ferien sin, og mange har jobbet nesten døgnet rundt. Så får vi denne hendelsen midt oppi alt. Det er klart at det er særlig tøft å være brannmann i en slik situasjon, sier Karlsen.

– Ekstremt krevende

Han berømmer de ansatte og måten de har håndtert situasjonen.

– Jobben som brannmann gjør at man opplever mye tragisk, men de vet også hva de skal gjøre i slike situasjoner. Det ligger i ryggmargen. Samtidig er det forskjell når slike ting hender gode kolleger. Det er ekstremt krevende i seg selv, samtidig som de vet at vi ikke kan stenge og at de må stå på videre så lenge situasjonen har vært som den har vært, sier Karlsen.

Brannmannen som døde har bakgrunn fra Forsvaret.

Han ble ansatt ved brannstasjonen på Eidsvoll i januar i år.

– Det er viktig for oss å ha en god dialog og ta vare på de pårørende, men vi har også hatt de ansatte inne på stabsrommet til samtaler. Vi kommer til å legge et løp for videre oppfølging av de ansatte i dagene som kommer.

TIPS OSSSMS/MMS: GLTIPS til 2005 E-post: tips@glomdalen.no Telefon: 62 88 25 00 Video: Send video!

Kommentarer til denne saken