De er best i landet på svineavl

VANT IGJEN: Jan og Tonje Botilsrud fra Grue gikk til topps for fjerde år på rad i kategorien «beste foredlingsbesetning landsvin».FOTO: Erling Mysen/Fagbladet Svin

VANT IGJEN: Jan og Tonje Botilsrud fra Grue gikk til topps for fjerde år på rad i kategorien «beste foredlingsbesetning landsvin».FOTO: Erling Mysen/Fagbladet Svin

Artikkelen er over 2 år gammel

To av de tre beste svineavlsbøndene i Norge i 2017 er lokale.

DEL

Jan og Tonje Botilsrud fra Grue vant i kategorien beste foredlingsbesetning landsvin for fjerde år på rad. Faktisk har de sikret seg utmerkelsen hele ni ganger siden årtusenskiftet, og de stabilt gode resultatene får behørig oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

I kategorien beste formeringsbesetning gikk Jon-Birger Hangaard og Merete Lie fra Kongsvinger helt til topps. De la om drifta og begynte som formeringsbesetning i 2015, og nådde i år helt til topps blant totalt 47 rangerte besetninger.

De to lokale vinnerne samarbeider tett. Botilsrud selger renrasede purker til Hangaard/Lie, som bedekker purkene og bruker dem til produksjon av «hybridpurker» for salg til vanlige norske svinebesetninger.

Utmerkelsene ble offentliggjort under det årlige avlsbesetningsmøtet i organisasjonen Norsvin sist torsdag.

Avlsbesetningene har en viktig rolle i norsk svineavl, og utviklingen av den norske grisen både for det norske og internasjonale markeder. De produserer avlsdyr og bidrar med registreringer og data på avlsdyrene i populasjonen.

– Vi gratulerer så mye med flotte prestasjoner. Det arbeidet og innsatsen som legges ned i disse avlsbesetningene er nøkkelen til at norsk svineavl lykkes globalt og det er den viktigste forutsetning for gode resultater i de norske bruksbesetninger, sier regionsjef Karin Røhne, fagansvarlig for gris i Nortura til nettstedet Norsk Landbruk.

Artikkeltags