Boikotten opphevet

IKKE RASISTISKE: Ordfører Kjell Konterud og partileder i Våler Ap Bjørn Riseng sier partiet tar avstand fra rasisme, og at boikotten nå oppheves for de mener de har nådd fram til sentrale myndigheter med at kommuner overkjøres av UDI.

IKKE RASISTISKE: Ordfører Kjell Konterud og partileder i Våler Ap Bjørn Riseng sier partiet tar avstand fra rasisme, og at boikotten nå oppheves for de mener de har nådd fram til sentrale myndigheter med at kommuner overkjøres av UDI. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Presset fra både fylkesparti og ledelsen i Arbeiderpartiet har vært stort. I går kveld bestemte Våler Ap seg for å avslutte boikotten av Glåmdalen.

DEL

Våler Ap avsluttet i går kveld boikotten av Glåmdalen, en boikott de for en uke siden sa skulle vare i tre år. Partiledelsen i Våler har vært innkalt på teppet på høyeste hold, og Hedmark Arbeiderparti sendte begge sine partisekretærer, Grete Mikaelsen og Kamilla Thue, til medlemsmøtet i Våler. Dette for å framføre fylkespartiets holdning til boikott av pressen, og at lokalpartiet ikke har støtte oppover i partiet. Medlemsmøtet vedtok så at boikotten av Glåmdalen skulle oppheves, og man skulle se framover.

– Hvorfor opphever dere boikotten etter bare en uke?

– Det kommer av to ting. Vi får hjelp av sentrale aktører til å jobbe for å redusere UDIs leieavtale på Haslemoen fra 10 til tre år. Det andre er at vi gjennom boikotten har fått gjennomslag og nasjonal oppmerksomhet rundt problemet med at UDI overkjører kommunene. Nå ønsker vi ikke bruke mer tid og krefter på en redaktør som er så destruktiv som Rolf Nordberg, sier partileder Bjørn Riseng.

– Vi har viktigere ting å gjøre enn å boikotte avisa, legger ordfører Kjell Konterud til.

– Hvilke sentrale aktører skal dere få drahjelp fra?

– Det ønsker vi ikke å si noe om, sier ordfører Kjell Konterud.

Stort press

Lokalpartiet i Våler har vært under stort press den siste uka. Både fylkespartiet gjennom leder Reidar Åsgård og ved at partisekretær Martin Kolberg har tatt avstand fra boikott som virkemiddel.

Fylkessekretær Mikaelsen sier de var til stede for å høre lokalmedlemmenes meninger.

– Hadde dere med føringer til Våler Ap?

– Nei, ingen føringer eller direktiver. Fylkespartiets holdning er at vi skal være åpne for pressen, men vi hadde ingen direktiver med oss. Det ville være feil, og ikke hjulpet på situasjonen. Nå fikk vi drøftet gjennom saken sammen, og partiet fant ut at det var korrekt å avslutte boikotten, sier Mikaelsen.

Avstand fra rasisme

Partileder Bjørn Riseng beklaget også sterkt dersom partiet har blitt oppfattet som rasistisk.

– Hvis noen har oppfattet oss som rasister, så beklager vi det. Dersom noen av våre medlemmer har uttrykt seg ufordelaktig på nettet eller i andre sammenhenger, så beklager vi også det. Våler Ap tar avstand fra rasisme, sier Riseng. Han påpeker at Våler Ap er et såpass stort parti at det er umulig å holde 100 prosent oversikt over alle medlemmene.

– Vil lokalpartiet gjøre noe overfor medlemmer som har uttrykt rasisme?

– Vi beklager slike utsagn, og tar avstand fra de, sier Riseng.

Vil ikke ha innblanding

De to frontfigurene i Våler Ap sier de er skuffet over måten Glåmdalen har behandlet ordføreren og partiet på.

– Det virker som om de har Våler Ap i vrangstrupen. Det kan ikke være slik at ytringsfriheten og pressefriheten gjør at redaktører og journalister kan skrive hva de vil. At Per Edgar Kokkvold i presseforbundet støtter Nordberg, viser at samfunnet er på ville veier, sier Riseng.

– Det kan ikke være slik at Glåmdalen skal bestemme utviklingen i Våler. Vi må få drive våre demokratiske prosesser, sier Konterud.

– Skal ikke avisa være en samfunnsaktør?

– Avisa skal ikke gå fram slik redaktøren har gjort, og tro de skal bestemme hvordan vi skal ha det i Våler, sier Konterud.

Nå uttrykker både Konterud og Riseng ønske om å kunne finne et samarbeidsklima med Glåmdalen igjen, men ønsker ikke at avisa skal ha synspunkter på hvordan Våler skal være.

– Glåmdalen må la oss kjøre de demokratiske prosessene som må til i vår egen kommune, sier Konterud.

Artikkeltags