Og foreldrene bruker relativt mye penger på klær, gaver og selskap. Dette fremgår av en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for DNB.

Konfirmantforeldre gir nærmere 14.500 kroner i snitt, og da kommer klær og festen i tillegg. Øvrige familiemedlemmer vil gi rundt 1.800 kroner, mens venner av familien vil gi cirka 700 kroner.

– Dette er ikke veiledende beløp, bemerker forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB i en pressemelding. Hun anbefaler å gi ut fra evne og lyst og ikke ut fra hva alle andre gir.

– Foreldrene bør være obs på at 15-åringen trenger råd og veiledning om hvordan konfirmantene skal disponere pengene. Det vil være dumt å søle bort så mye penger på shopping og tull og tøys, men en 15-åring er utsatt for mange fristelser og vil som så mange andre «nyrike» ha problemer med å disponere pengene riktig, sier Sandmæl.

– Foreldrene bør derfor sette seg ned med tenåringen og snakke om hva som kan være lurt å gjøre med pengene. Et av tipsene bør være å spare til bolig, legger hun til.

Sandmæl ber derfor konfirmantforeldrene lage et anslag på hvor mye de vil og kan bruke.

– Lag en oversikt over hvor mye penger dere kommer til å bruke på konfirmasjonen og bruk ikke mer penger enn det dere har råd til. Det er det ikke verdt, og det er heller ikke nødvendig, mener Sandmæl.

Forbrukerøkonomen gir følgende råd til konfirmantforeldre som vil redusere pengebruken:

  • Har du altfor liten plass hjemme, sjekk om du kan bruke huset eller leiligheten til noen i familien eller venner – eller om du kan få leie lokaler til en rimelig penge i et klubbhus eller en barnehage. Har du konfirmant til høsten eller neste år, sjekk ut mulighetene allerede nå. Når det gjelder konfirmasjon er det mange i samme område som konkurrerer om de samme lokalene
  • Kjøp inn mat og drikke på tilbud god tid i forveien, og lag noe godt og enkelt. Mat behøver ikke koste skjorta, og med litt planlegging klarer du fint å ordne det selv med litt hjelp. Du trenger ikke ha all verdens utvalg, sats på få sorter.
  • Snakk med konfirmanten om hva dere skal prioritere, konfirmasjonsklær, gaven eller et fint selskap? Det går fint an å låne klær eller bunad og nøye seg med et enkelt kakeselskap.
  • En personlig gave kan bety mer enn penger. Hva med å gi videre et smykke som du selv fikk til din konfirmasjon, eller bunadssølv?
  • Hvis du også skal gi konfirmasjonsgave til andre, tenkt ikke på hva andre gir. Gi det du har lyst til å gi og ikke mer enn du har råd til. Det er det ingen som forventer.

(ANB)