- Mer enn halvparten av barna som får disse skadene må under intensivbehandling, forklarte Grøgaard, som er medisinsk oppnevnt sakkyndig i rettssaken i Glåmdal tingrett.

På tiltalebenken sitter barnets mor. Kvinnen i slutten av 20-årene fra glåmdalsditriktet er tiltalt for grov vold mot sin egen babysønn.

Moren og faren, som er tidligere samboere, skylder på hverandre. Under hovedforhandlingene har det blant annet kommet fram at faren mistet barnet i golvet fra en stol, samt muligens fra senga, i tillegg til at mor ikke støttet hodet ved en annen anledning.

Utelukker fall

- Jeg anser det for utelukket at skadene kan komme fra slike fall. Risting er det vanligste, såkalt «Shaken baby syndrome», sa overlege og dr.med. Grøgaard, som også avviste manglende hodestøtte.

- Skadene er forenlig med kraftig og resolutt risting fra en tenåring eller voksen person, noe som ikke behøver å vare mer enn 2-3 sekunder. Holdes samtidig barnet i et kraftig grep, kan det oppstå ribbensbrudd.

Klinikksjefen ved Barneklinikken på Ullevål universitetssykehus mener skadene tidligst kan ha blitt påført barnet 28. februar i fjor. Babyen ble utskrevet fra sjukehuset 10 dager tidligere.

Blåmerker

Foruten blødninger i hodet og to ferske ribbensbrudd, hadde babyen skader på begge øynene. Grøgaard avviste ikke at blødningene i det ene øyet og et tredje, eldre ribbensbrudd kunne skyldes behandling som følge av at barnet er for tidlig født.

Gutten hadde også to blåmerker på det ene kinnet. Den medisinsk sakkyndige avviste at dette kunne vært påført av et annet barn og mente det måtte være gjort av en voksen person med kraft i fingrene. Rettssaken mot moren avsluttes fredag. Da holder aktor og forsvarer sine prosedyrer.