Ble hjerteoperert - våknet uten bein

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Du blir frisk som en fisk med tre nye blod-årer til hjertet, var beskjeden Harry Syvderud fikk fra Feiring-klinikken. Han våknet på Ullevål sykehus med utlagt tarm og amputert bein.

DEL

23. april ble Harry Syvderud (60) fra Gjesåsen innlagt på Feiringklinikken for å skifte tre blodårer til hjertet. Feiringklinikkens mange gode resultater gjorde at Syvderud gledet seg til å få litt mer fart på blodomløpet. Han skulle bare friske opp en vellykket operasjon som ble gjennomført for 15 år siden.

- Selv om oppholdet endte tragisk må jeg gi Feiring skryt. Hjertet fungerer aldeles utmerket, sier Syvderud.

Fikk smertestillende

Da Syvderud våknet etter hjerteoperasjonen 24. april fikk han sterke smerter i magen og venstre beinet.

- Smertene bare tiltok i styrke. Legene trodde det var luft i magen. Etter en stund mistet jeg følelsen i beinet, det ble helt kaldt. Det eneste legene gjorde var å sette noen streker på leggen med en kulepenn, sier Syvderud.

Det gikk nesten to døgn med ekstreme smerter, uten at legene hadde noe annet å by på enn smertestillende. På ettermiddagen 24. april kom samboer Unni Kilen på besøk.

Koldbrann og blodpropp

- Jeg så med en gang at noe var alvorlig galt, og lurte på hvorfor Harry ikke var sendt videre. Det skjedde ikke noe før dagen etter. Da ble han sendt til Ullevål for ultralydundersøkelse, sier Kilen

En rask sjekk avslørte to blodpropper, en i magen og en i lysken. Situasjonen hadde gått så langt at det var koldbrann i magen og beinet. Beinet måtte amputeres, og Syvderud måtte igjennom en mageoperasjon som endte med utlagt tarm.

- Legen som opererte meg fortalte at jeg var bare to timer fra å dø. Hadde Feiring sendt meg videre like etter operasjonen ville jeg vært helt frisk i dag. De åtte dagene etter hjerteoperasjonen husker jeg ikke noe av. Det kom som et sjokk da jeg våknet langt ut i mai uten bein, sier Syvderud.

Døden nær igjen

Etter oppholdet på Ullevål gikk ferden videre til opptrening ved Langåsen, mellom Gjøvik og Fagernes. Han kom seg etter oppholdet, men opplevde store problemer med næringstilførselen.

- Da Harry kom hjem gledet vi oss til noen feriedager sammen i Sunne. Før avreise avklarte vi med legen på Flisa at det var greit å dra på tur, sier Kilen

- Vi kom til Røgden på Grue Finnskog. Jeg følte meg så svimmel og dårlig at jeg måtte stoppe. Legen ble kontaktet, der fikk vi beskjed om å snu. En av prøvene viste at saltbalansen i kroppen ikke var i orden. Jeg var nok en gang døden nær på grunn av sviktende næringsopptak, sier Syvderud

Vurderer rettssak

- Dette er utrolig bittert når jeg egentlig skulle vært frisk og arbeidsfør etter operasjonen, sier Syvderud. Han vurderer å gå rettens vei fordi han mener Feiringklinikken ventet for lenge med å sende ham videre til undersøkelser.

- Nå er jeg innlagt ved sykehuset i Elverum. Jeg skal nok en gang tilbake til Ullevål for å få orden på næringsopptaket og den utlagte tarmen, sier Syvderud.

Artikkeltags