– Vi har fått nok informasjon om alternativene, mente Høyres skolepolitiske talskvinne Eli Wathne, og syntes det var på tide å gå videre.

Hun la fram et forslag om å utrede mulighetene for å bygge én stor ungdomsskole med en maksimal økonomisk ramme på 250 millioner kroner, og hun fikk støtte fra Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Ville utrede Holt

Dermed stemte 20 representanter for Tråstad-alternativet. Arbeiderpartiet ville utrede ny ungdomsskole på Holt på lik linje med Tråstad, men vant ikke gehør for sitt syn.

Også Senterpartiet vil ha to ungdomsskoler i sentrum av Kongsvinger, og partiets standpunkt var ukjent fram til debatten i kommunestyret i går kveld.

– Vi er usikre på om 250–300 millioner kroner holder til å bygge en ny skole, og vi har ikke annet alternativ enn å beholde de to skolene vi har, mente Margrethe Haarr, og ville rehabilitere både Tråstad og Holt.

– Vi har hele tiden sagt at vi forbeholder oss retten til å skifte syn, og det har vi gjort, sa hun, og fikk høylytt applaus fra et 20-talls Tråstad-motstandere på galleriet. Den applausen måtte ordfører Øystein Østgaard bruke klubba for å stilne.

Tilbakeviste råkjør

Men lenge før han forlangte ro i kommunestyresalen tok ordføreren grundig til motmæle mot alle som har hevdet at han som lokfører på ungdomsskoletoget har drevet med råkjøring.

Øystein Østgaard (H) henviste til at prosessen har pågått siden 2009, at seks ulike skolemodeller har vært utredet og vurdert, og at alle interessegrupper har fått være med underveis.

– De som står igjen på perrongen og ikke har vært med toget de siste fire årene, er mer tafatte enn politikerne som har fulgt med på hver eneste stasjon, sa han.

– Kunnskapsklynge er nettet

Kommunestyret har avgjort den videre retningen for ungdomsskoletoget, selv om både Inger Noer (V) og Thor Ringsbu (Kr. F) trakk litt i bremsene.

– Kunnskapsklynge er tull. Den klyngen er på internett i dag, mente Ringsbu.

Han syntes personlig at én ny ungdomsskole burde bygges på Holt, men flertallet i styret i Kongsvinger Kr. F har ikke sagt ja og amen til det.

Også Stig Holm (Ap) tok tak i kunnskapsklynga. Han mente at Høyskolestiftelsen og Statistisk sentralbyrå var en vel så kunnskapsrik klynge som de videregående skolene ved Tråstad.

Holm foreslo også å utsette hele saken, men fikk bare Ap's stemmer.