Andersen er dypt rystet

REAGERER: Karin Andersen er SVs innvandringspolitiske talskvinne. Hun reagerer kraftig på regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken.

REAGERER: Karin Andersen er SVs innvandringspolitiske talskvinne. Hun reagerer kraftig på regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: Karin Andersen er rystet over forslagene til innstramminger i asyl-politikken. – Sylvi Listhaug vil skremme folk som prøver å berge livet, sier hun.

DEL

SVs innvandringspolitiske talskvinne viser til Norges tradisjoner innenfor humanitær politikk, og at Sylvi Listhaugs asylforslag er et klart brudd med disse tradisjonene.

– Sylvi Listhaug og regjeringen legger opp til at Norge skal bli det mest avvisende landet for asylsøkere i Europa.

– At Norge skal ta ledertrøya i et race der det gjelder å stenge flest mulig flyktninger ute er uverdig. Norge må i stedet ta ansvar internasjonalt for å holde oppe humanitære prinsipper, og alle land må ta ansvar sammen når folk må flykte fra krig og drapsmaskiner som IS og Taliban, sier Karin Andersen til Glåmdalen.

– Listhaug er uegnet

– Du har sagt at Sylvi Listhaug med disse forslagene viser at hun er uegnet som innvandrings- og integreringsminister?

– Ja. Jeg har ikke hørt at Sylvi Listhaug har sagt ett eneste ord om at hun forstår flyktningenes situasjon, bare at de som rømmer fra krigen er et problem for oss. Det viser hvor totalt uegnet hun er til å håndtere flyktningkrisen på vegne av Norge, mener Karin Andersen.

Rystet over Høyre også

Karin Andersen sier hun også er dypt rystet over det største regjeringspartiet, Høyre.

– Den humanitære grunnverdien i Høyre er helt fraværende, og partiet overlater flyktningpolitikken til Fremskrittspartiet. Det er utrygge hender når det handler om menneskerettigheter. Vi vet hva FrP står for i flyktningpolitikken, og Sylvi Listhaug er spesielt farlig fordi hun tydeligvis ikke forstår at dette er en krise for alle dem som må rømme fra landet sitt, ikke for oss. Hun vil skremme folk fra å be om beskyttelse i Norge. Det er en skam, men den skammen må også Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti bære hvis partiene ikke stopper Listhaug, som vil gi norske verdier på båten, sier Karin Andersen.

– Ingen av Listhaugs forslag bidrar til en bedre integrering av flyktningene. Det er nå vi kunne trengt et EU som fungerer, og som kunne tatt et overordnet ansvar for integreringen av flyktninger i Europa, mener Karin Andersen.

NOAS er bekymret

Også Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener forslagene til innstramming i asylpolitikken er bekymringsfulle.

– De kan få svært alvorlige følger for mange mennesker, og i verste fall bryte med internasjonal rett, mener juridisk seniorrådgiver i organisasjonen, Andreas Furuseth.

Til NTB sier han:

– Man ser jo hvilken vei det går. Regjeringen ønsker å bruke tid og energi på å sende et signal om at Norge er et dårlig land å komme til, istedenfor å ta vare på de menneskene som er her og skal integreres for å klare seg i det norske samfunnet.

Blant regjeringens forslag er et krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

– Dette er en alvorlig innstramming. I verste fall bryter den med internasjonal rett, sier Furuseth.

Artikkeltags