Åsnes Sanitetsforening trår til med skolefrukt til alle grunnskolene i Åsnes enda et skoleår. I fjor brukte de cirka 360.000 kroner på å gi elevene frukt. Og elevene vet å sette pris på frukten. De nyter den. Enten som en dessert til lunsjen, eller som et lite ekstramåltid når de blir sultne utpå dagen.

– Mandarin er best, og favoritten min. Frukt er godt, og jeg spiser det nesten hver dag på skolen. Jeg er glad for at damene gir oss frukt i år også, og jeg spiser litt epler også, sier Lucas Dahlgren ved Solør Montessori skole.

Han tar et par minutter fri fra engelsken for å få en ekstra frukt så lenge Liv Borgen og Anne Lise Kalfoss fra Saniteten er innom. De kan fortelle at ordningen med skolefrukt fortsetter enda et skoleår.

Glad i frukt

– Vi er kjempeglade for denne ordningen. Vi hadde litt frukt før også, ettersom elevene ved montessoriskolen får lunsj på skolen. Men da Saniteten begynte å gi frukt, ble det noe helt annet, sier Gina M. Thoresen Faraas ved skolen.

Hun forteller at Solør Montessori har fokus på frukt og grønt, og at de legger opp til et sunt kosthold på skolen.

– Her blir det ikke kastet noen ting. Ser vi at det blir mye frukt til overs, så lager vi fruktsalat. Sammen med elevene, og det setter de veldig pris på. Overmodne bananer blir til god banankake, og vi kan også dele opp frukt og sette fram, sier Faraas, og er glad for at også privatskolen i Åsnes fikk være med på fruktordningen.

Gir til alle

– Vi ville ikke gjøre noen forskjell på elevene, så selvsagt fikk montessoriskolen være med. Vi fikk en stor arv for noen år siden, og vi ønsket å gi noe tilbake til bygda. Barn og unge er framtida vår, og vi ønsker at de skal lære seg å spise frukt og grønt, sier Liv Borgen, som gjerne ser at ordningen fortsetter så lenge Saniteten har penger til det.

– Men det er flere enn meg som er med og bestemmer, sier Borgen, og er glad for at foreningen har sagt frukt-ja enda ett år.

– Vi har frukten tilgjengelig sammen med maten. Elevene tar det gjerne som en dessert, eller de tar med seg en frukt når de går ut. Før hadde vi frukten i lesekroken, men da oppdaget vi at det ble svinn og at frukt ble kastet, sier Faraas, som synes deres ordning fungerer veldig bra.

– Dette her begynte med at vi ga skolelunsj. Så ønsket skolene seg frukt i stedet, og vi hadde dette som et prøveprosjekt. Det var så vellykket at vi lot alle skolene i Åsnes få frukt. Også ungdomsskolen, etter at regjeringen tok vekk fruktordningen. Da fikk vi overta. Vi bruker mye penger på dette, men jeg synes det er en riktig investering for oss. Dessuten får vi veldig gode tilbakemeldinger, sier Liv Borgen, som husker sin egen barndomserfaring med frukt.

– Da kunne det hende at vi fikk en halv appelsin. Det var stort, og da ble ikke noe kastet, sier Borgen.