Gå til sidens hovedinnhold

Med refleks som en vane

Artikkelen er over 5 år gammel

ÅSNES; Tryggvi Tryggvason vil ikke bli gjort til drapsmann, og utstyrer barn og voksne med refleks så han kan se dem.

Toåringene i Tyristubben barnehage stabber rundt og er sjøllysende. I fjor fikk de refleksvester fra anleggsgartner Tryggvi Tryggvason, som fikk seg et støkk da han en tidlig høstmorgen holdt på å kjøre ned en liten gutt som var på full fart ut i veien. Uten refleks og med mørke klær.

– Jeg vil ikke bli gjort til drapsmann og bli frarøvet mine egne barn mens jeg soner for uaktsomt drap, tenkte Tryggvi.

Så satte han i gang sin aksjon for å lære opp ungene i datterens egen barnehage Tyristubben til å ta refleksvesten på samtidig som de kler på seg og går ut.

Fredag var han på nytt i barnehagen med en kartong vester til toåringene og til alle de andre i barnehagen.

Anne-May Støp er styrer for Tyristubben barnehage, og hun sier at de minste ungene alltid har refleksvesten på når de er ute og leker. Også når det ikke er mørkt.

– Det er mye lettere å holde kontroll på disse minste da, sier Støp.

Det er en selvfølge at de større barna også har refleks på når de går utenfor barnehagens port. Også i dagslys.

– Mitt håp er at ungene skal se det å ta på seg refleksvesten som like selvfølgelig som at de tar på ytterklær, sier Tryggvi.

Anleggsgartneren kjører mye bil, og er forundret over at folk er så dårlige til å bruke refleks. At de kan være likegyldige til om de blir sett i trafikken.

– Jeg pleier å ha refleksvester liggende i bilen, og jeg stopper og deler ut refleks når jeg oppdager dem. Gjør dem oppmerksom på hvor vanskelig det var å oppdage dem i trafikkbildet, sier Tryggvason.

Trygg Trafikk har avdekket at bare tre av ti bruker refleks. Og der er de bekymret for dobbeltmoralen som kommer fram i undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for dem.

– Vi forventer at andre skal være synlige i trafikken, mens vi ikke er så flinke til å bruke refleks selv, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til NRK.

– Vi vet det at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med åttifem prosent. Refleksen er derfor en billig livsforsikring.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.