Toåringene i Tyristubben barnehage stabber rundt og er sjøllysende. I fjor fikk de refleksvester fra anleggsgartner Tryggvi Tryggvason, som fikk seg et støkk da han en tidlig høstmorgen holdt på å kjøre ned en liten gutt som var på full fart ut i veien. Uten refleks og med mørke klær.
– Jeg vil ikke bli gjort til drapsmann og bli frarøvet mine egne barn mens jeg soner for uaktsomt drap, tenkte Tryggvi.
Så satte han i gang sin aksjon for å lære opp ungene i datterens egen barnehage Tyristubben til å ta refleksvesten på samtidig som de kler på seg og går ut.
Fredag var han på nytt i barnehagen med en kartong vester til toåringene og til alle de andre i barnehagen.
Anne-May Støp er styrer for Tyristubben barnehage, og hun sier at de minste ungene alltid har refleksvesten på når de er ute og leker. Også når det ikke er mørkt.
– Det er mye lettere å holde kontroll på disse minste da, sier Støp.
Det er en selvfølge at de større barna også har refleks på når de går utenfor barnehagens port. Også i dagslys.
– Mitt håp er at ungene skal se det å ta på seg refleksvesten som like selvfølgelig som at de tar på ytterklær, sier Tryggvi.
Anleggsgartneren kjører mye bil, og er forundret over at folk er så dårlige til å bruke refleks. At de kan være likegyldige til om de blir sett i trafikken.
– Jeg pleier å ha refleksvester liggende i bilen, og jeg stopper og deler ut refleks når jeg oppdager dem. Gjør dem oppmerksom på hvor vanskelig det var å oppdage dem i trafikkbildet, sier Tryggvason.
Trygg Trafikk har avdekket at bare tre av ti bruker refleks. Og der er de bekymret for dobbeltmoralen som kommer fram i undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for dem.
– Vi forventer at andre skal være synlige i trafikken, mens vi ikke er så flinke til å bruke refleks selv, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til NRK.
– Vi vet det at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med åttifem prosent. Refleksen er derfor en billig livsforsikring.
Kommentarer til denne saken