– Det er store muligheter for å få jobb i Hedmark

OPTIMIST: Fylkesdirektør Bjørn Lien tror på fortsatt lav ledighet.

OPTIMIST: Fylkesdirektør Bjørn Lien tror på fortsatt lav ledighet.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

GLÅMDAL: – Det er store muligheter for å få jobb i Hedmark, og her har vi rom for vekst, sier NAV-fylkesdirektør Bjørn Lien.

DEL

Ved utgangen av desember var det 2.236 ledige i vårt fylke. Det utgjør bare 2,3 prosent av arbeidsstyrken. Og det er en markant nedgang; 13 prosent ned fra i fjor.

– Vi så det hver eneste måned gjennom hele 2015: Nedgang. Vi hadde størst nedgang av alle fylkene i landet. Det er ganske spesielt, sier Lien.

– Hvorfor er Hedmark så uberørt av krisen?

– Bare en prosent i Hedmark er sysselsatt i denne sektoren. For det andre nyter vi godt av at lavere kronekurs. Det blir billigere for eksportindustrien. Signalene er at det går bedre og arbeidsplassene sikres.

– Vi har en del turistrelatert næring. Det er blitt billigere å komme hit som turist, og de som bor i Norge velger å feriere i hjemlandet. Når folk velger hytta framfor sydenturen så bruker de penger på å pusse opp eller på tjenester i hytteområdene, som igjen skaper ny aktivitet og nye arbeidsplasser.

Lien mener også det lave arbeidsledighetstallet skyldes at NAV nå stiller langt tøffere krav til arbeidssøkerne:

– NAV Hedmark er blitt tydeligere på forventningene til de som er arbeidssøkere. Det å søke etter jobb er noe du gjør 37 timer i uka. Vi inngår avtale om aktivitet. Bryter du denne avtalen blir konsekvensen at du mister dagpengene dine.

– NAV kan gjøre mye, men det er ikke NAV som til slutt skaffer deg en jobb. Det må du gjøre selv i et arbeidsmarked.

– Og du må være forberedt på å møte et krav om mobilitet. Den som bor i Hamar må søke jobber i hele Innlandet og i Akershus. Det mener vi er en akseptabel avstand til arbeid.

Den tøffere linjen har ført til at mange langtidsledige har funnet seg jobber i 2015.

– Hvor er de ledige jobbene?

– Hedmark har høy sysselsetting i offentlig sektor, og her vil man fortsatt finne ledige jobbene. Det satses mye på tre i vårt fylke. Vi er store på næringsmidler. I vårt område har kjøttprodusentene stor produksjon, med Nortura som et flaggskip. Vi har også en del jobber innen IT.

– Mulighetene er mange, mener Bjørn Lien.

– Med så lav arbeidsledighet, er det ikke fristende ikke å jobbe så hardt for å tiltrekke oss folk fra andre regioner for å opprettholde status quo?

– Politikerne er veldig opptatt av å få til vekst for at vi skal styrke oss og utvikle oss. Derfor vil vi gjerne at ingeniørene fra Vestlandet søker jobber her.

– Oslo vokser hele tiden, men forbedret infrastruktur gjør at vårt fylke også kan få vekst og få nye ruter med varer, tjenester og folk. Det blir enklere å finne seg en jobb – enten det er her eller i Oslo, fordi vi kan bo der vi ønsker.

– Vårt fortrinn er at vi har lavere boligpriser. Og det er jo pent her.

– Hva tror dere om 2016?

– Prognosene for Hedmark tilsier at ledigheten øker litt. Til 2,7 prosent. Det vil fortsatt være lav ledighet.

Artikkeltags