– Skriv overtidstimer

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Beskjeden er klar hvis sjefen forventer at du svarer på e-post og telefon på kveldstid.

DEL

Fra og med nyttår innførte Frankrike strenge regler for når en ansatt skal være tilgjengelig for sjefen etter arbeidstid, i ferier og i helger. Fra nå av kan ikke lenger en sjef forvente at du er tilgjengelig etter du har gått hjem fra jobb.

Strenge regler

Debatten i Norge er om vi trenger de samme reglene her. En undersøkelse fra Norsk ingeniør og teknologiorganisasjon viser at så mange som 44 prosent av sjefer forventer at ansatte svarer på e-post eller telefon etter arbeidstid.

– Men i Norge har vi allerede strenge regler om dette, forklarer forbundsleder i El og It, Jan Olav Andersen, overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Så lenge man har et ansettelsesforhold med regulert arbeidstid, kan ikke arbeidsgiver pålegge deg å svare på e-post eller telefon på fritiden uten samtidig å erkjenne at dette er overtid. Det er vår oppfatning av dagens lovverk i Norge. Når du er ferdig med arbeidstiden, er du ferdig med arbeidstiden, minner Andersen om.

Problemet vokser

Han sier at sjefer som forventer at ansatte skal være tilgjengelig på kveldstid, også er et voksende problem.

– Det kan få konsekvenser både for tildeling av arbeidsoppgaver og karriere hvis man ikke står til disposisjon for arbeidsgiver utover det loven krever. Det er klart det er et problem. Men du løser ikke det gjennom en lovregulering. Du må løse det gjennom å hevde din rett gjennom dagens regelverk. Hvis du ikke er i stand til det, må du organisere deg og bli en del av et større fellesskap som kan forsvare din rett, sier forbundslederen.

Ikke behov

Andersen mener det ikke er behov for et strengere lovverk som regulerer når på døgnet en arbeidsgiver kan kreve at du er tilgjengelig.

Han oppfordrer heller de bedriftene der problemstillingen er aktuell, til å diskutere dette internt. Men på ett punkt mener forbundslederen å ha noe klarere lover og regler.

– Regelverket som gir adgang til såkalte uavhengige stillinger uten arbeidstid, må strammes inn. Også mener jeg at man bør ha ulike organer i bedrifter der man kan diskutere slike forhold. Omfattende praksis med krav om å håndtere henvendelser på fritida uten kompensasjon, er ikke i tråd med norsk lov, sier han. 

Artikkeltags