– Alpakkaer spytter også!

Sjelden sveis, men karakter og personlighet! FOTO: MORTEN I. SCHEI

Sjelden sveis, men karakter og personlighet! FOTO: MORTEN I. SCHEI

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Nesten 30 alpakkaer nyter livet på vestsiden i Våler, snø er ingen hindring!

DEL

Rolf Barbakken og Nina Bergerud flyttet i vår fra Knapper i Odalen, til Rud krets i Våler. De trengte mer plass til sine flotte dyr, og de ble tatt godt imot i Våler.

– Tidligere naboer var skeptiske til både fluer og møkk, men de forsto fort at det ikke var noe problem. En alpakka tiltrekker seg ikke fluer, og møkka er nesten luktfri. Minner litt om sauemøkk, sier Barbakken.

Humrer

En alpakka humrer hvis den blir urolig, ellers er det lite lyd.

– De kan «diskutere» seg imellom, spesielt når det vanker godbiter som pellets. Alpakka har ca. 60 cm som privat sfære, og da sier den ifra med lyd hvis noen kommer litt for nær, forteller Barbakken.

– Alle våre dyr har sin egen personlighet, og vi får et personlig forhold til alle sammen. De liker ikke fysisk kontakt med mennesker, men aksepterer det fort. Viser du de respekt og beveger deg rolig, blir de nysgjerrige og kommer gjerne for å finne ut hvem du er. Det er veldig intelligente dyr, skryter Barbakken.

Og bruker hingsten Corazon som eksempel.

Corazon er «sjefen selv» på gården, og kan være litt «vilter» til tider. Men setter du på han grime, da er han «på jobb» og oppfører seg helt annerledes, smiler Barbakken.

Fiber

En alpakka kan produsere opp til 8–9 kilo med ull, eller fiber som det kalles.

Isolasjonsevnen til alpakkafiberen er kanskje den mest kjente, og små luftlommer i hårene er den viktigste faktoren som gjør alpakkafiber 3–5 ganger mer isolerende enn saueull.

Denne ekstreme isolasjonsevnen deler alpakkaen med isbjørn og moskus, men alpakkaens fiber er lettere å høste og prosessere, og hårene er svært mye finere enn de andres.

Spytter de?

– Og svaret på det evinnelige spørsmålet om alpakkaene spytter, er JA! Men svært sjelden på mennesker. Får du spytt på deg er det høyst sannsynligvis fordi du kom mellom to alpakkaer som kranglet, sier Rolf Barbakken.

Artikkeltags