Gå til sidens hovedinnhold

Agilitybane for hunder åpnet på Greaker

Artikkelen er over 6 år gammel

Den nye agilitybanen for hunder åpnet ved Kongsvinger veterinærklinikk onsdag. En uhøytidelig konkurranse skapte en passende ramme rundt hinderløypa for hunder.

– Den banen du ser her er bare halvparten av hindre man bruker i konkurranser. Når man konkurrerer er man oppe i 20 hindre, sier Reidun K. Vålberg. Den flotte agilitybanen inneholder likevel alle elementene en konkurranseløype har.

Hundene kategoriseres etter størrelse; liten, middels eller stor. Hindrene er justerbare. Banen inneholder blant annet hopp, tunneler, slalomløype og bommer.

Skumle hindre

Noen hindre som skiller seg ut. Blant annet tunnelen, slalomløypa og noe som kalles «pølsa». Tunnelen utfordrer hundene på forsering i mørke og med et element av usikkerhet. Slalomløypa er en utfordring.

– Slalomen er nok det vanskeligste hinderet, her skal hundene alltid gå inn på høyre side, det kan være utfordrende, sier Reidun. Hun nevner også at forskjellige hunderaser håndterer slalom på forskjellig vis.

Ivrige hunder

Det manglet ikke på innsatsen hos hundene når de fikk mulighet til å leke seg. Enten de er trent i agility eller er helt ferske, var det hindre alle hunder kom seg over.

Mange var glade i tunnelen og løp inn opptil flere ganger. Andre kom seg opp skumle, bratte bommer etter en god porsjon godis.

– Vi har aldri vært med på dette før, sier en smilende Martin Almqvist sammen med hunden Rilda på fem år.

Martin og Rilda våget seg ut i løypa når det ble åpnet opp for alle nysgjerrige. Mange benyttet muligheten til å leke seg med hundene sine og prøvde forskjellige hindre. Fra mørkeredde til turboladede hunder var det mye artig å se på under denne sekvensen.

Det er innlysende at hundene syns dette er spennende og gøy.

Dømmes på feil

– Det går både på tid og på feil, og det er veldig lett å diske. Har du tre vegringer på banen så blir du disket. Så går det gjerne på fem og fem feil også får du tidsfeil etter hvor mange sekunder du går over standardtid, sier Reidun om konkurranseformen agility.

Hun presiserer forøvrig at det er variasjon på hvilke regler som brukes på forskjellige baner. Det finnes enkle baner og det finnes krevende baner. I stedet for divisjoner deles hundene inn i klasser.

– Man begynner i første klasse, hvor du kan avansere oppover. Klarer man null feil tre ganger så kan man gå over til klasse to og etterhvert klasse tre på samme måten, sier Reidun.

Hinderløype med felthindre som for eksempel møne, bro og vippe kalles agility. Uten disse type hindre kalles det hopp. Det er fullt mulig å trene opp hunden din til agility. En hundesport som har ekspandert betydelig de siste årene.

– Dette passer for alle. Det er ingen krav om at du må konkurrere eller ha en rask hund. Det viktige er at du og hunden har det gøy sammen, sier Reidun.

Agilitybanen er nå åpen for alle som tar turen bort til Kongsvinger veterinærklinikk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.