Tirsdag kan det bli 30 grader enkelte steder

VARMT: Enkelte steder kan det bli over 30 varmegrader på tirsdag.

VARMT: Enkelte steder kan det bli over 30 varmegrader på tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag og tirsdag kan det bli 30 grader enkelte steder i Sør-Norge. I så fall er det tangering av forrige rekord for tidlig tropevarme fra 2000.

DEL

– Fint og varmt vær mange steder, men i sør blir det lokal tåke først på dagen og utrygt for ettermiddagsbyger. Dagens spørsmål blir uansett: Får vi 30 grader noen steder? Vi følger nøye med på temperaturmålingene, tvitret Meteorologisk institutt mandag formiddag.

Tidligste dato for tropevarme hittil var ifølge Yr 14. mai 2000 på Kongsberg.

På Blindern i Oslo passerte gradestokken ved 16-tiden 25 grader, noe som kalles høysommerdag. Og årets første høysommerdag kommer langt tidligere enn gjennomsnittet.

– Gjennomsnittlig dato for «høysommerdag» her er 9. juni. Tidligst har det skjedd 27. april (1993) og senest 4. august i 1951, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Slik blir 17. mai-været 

Forrige gang det var like varmt på Blindern, var 23. juli i fjor, opplyser de videre.

Et nytt værkart ble publisert mandag formiddag med varsel om 25–30 grader i Oslo-området mandag og tirsdag. Langs hele kysten rundt Sørlandet, Vestlandet og Trøndelag meldes det 27–28 grader.

Tropevarme – temperaturer over 30 grader – er også varslet mange andre steder i Skandinavia og i Baltikum.

Som følge av den globale oppvarmingen settes det varmerekorder langt oftere enn før mange steder i verden. I Norge har gjennomsnittstemperaturen steget med en halv grad de siste 15 årene, ifølge Meteorologisk institutt.

Artikkeltags