Nå blir det 20 grader!

DEILIGE TEMPERATURER: I dagene fremover kan det kanskje friste med en tur til badestranda når temperaturene bikker over 20 grader. Men det gjelder å skynde seg litt, fordi været kan fort snu.

DEILIGE TEMPERATURER: I dagene fremover kan det kanskje friste med en tur til badestranda når temperaturene bikker over 20 grader. Men det gjelder å skynde seg litt, fordi været kan fort snu. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Finn fram solkremen, for endelig kommer sommerværet til sør.

DEL

Etter en kald start på mai med sludd og snø i lavlandet, blir det nå en helomvending i været i Sør-Norge, med stigende temperaturer.

– Det er håp om temperaturer som ligner på det vi kaller sommerlig. Vi ser nok 20-tallet en del steder i Sør-Norge i neste uke, kanskje allerede fra søndagen av, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

– Voksebonanza

Årsaken er en høytrykksrygg fra kontinentet som kommer inn over sørlige deler av landet, og som vil skyve den kalde lufta lenger nordover.

– Fredag blir en overgangsdag, men fra og med lørdag så kommer høytrykksryggen opp fra sør. Den treffer først Østlandet, men fra etter helgen også på Vestlandet, sier Thyness.

Det betyr sol og høye temperaturer i hele Sør-Norge i neste uke.

– Nå blir det voksebonanza. Etter fuktighet denne uka, og med varme til helga, kan du nok se at gresset vokser, sier meteorologen.

– Bjørka for fullt

Men for allergikerne er godværet dårlig nytt.

– Allergikerne blant oss må bare forberede seg på at nå kommet vel det meste. Med varmen nå kommer også bjørka for fullt, sier Thyness.

– Hvor lenge vil dette været vare?

– Nå ser det ut som om høytrykksryggen fortrenges litt mot slutten av neste uke. Østafjells ligger godt skjermet, men Vestlandet er mer usikkert og kan få mer skyer og regn mot slutten av uka, sier hun.

Værskille fra Trøndelag

Lenger nordover i landet, fra Nord-Trøndelag og nordover, må man imidlertid vente litt til på sommerværet.

– Det er et langt land vi har, så høytrykksryggen klarer ikke å skjerme hele landet fra vind og nedbør. Fra Nord-Trøndelag og Nordland får vi et helt annet regime, med vind og nedbør. Og mye kjøligere luft enn vi har lenger sør, sier Thyness, og legger til:

– Unntaket kan være Øst-Finnmark, som kan bli litt skjermet for dette været. De slipper den verste nedbøren, og det er muligheter for sol.

Artikkeltags