Stenger toalettene for vinteren: – Kan ikke gjenfortelle det vi ser

STENGT: Statens vegvesen har ansvaret for rasteplassene langs norske veier. Vinterstid er det mange som møter stengte dører på rasteplassenes toaletter.

STENGT: Statens vegvesen har ansvaret for rasteplassene langs norske veier. Vinterstid er det mange som møter stengte dører på rasteplassenes toaletter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er verken hyggelig eller sunt å måtte holde seg i flere mil ekstra, sier yrkessjåførene.

DEL

(Nettavisen): Statens vegvesen har knappe budsjetter for vintervedlikehold og bekrefter overfor Nettavisen at de må knipe inn der det er mulig. Det har ført til vinterstenging av toaletter på rasteplassene de siste årene.

– Forbannet

– Dette problemet melder seg hver høst. Medlemmene jeg har pratet med er forbannet og irriterte. Jeg kan ikke gjenfortelle hva de sier, sier avdelingsleder i Yrkestrafikkforbundet (YTF), Jan Arne Laberget, til Nettavisen.

– Har veien som arbeidsplass

Vinterstengte toaletter er et problem for alle som ferdes på norske veier, men her fratar også Statens vegvesen en hel yrkesgruppe muligheten til forutsigbare dobesøk i arbeidstiden, påpeker Laberget:

– Titusenvis av gods- og bussjåfører har veien som arbeidsplass i Norge. Det er verken hyggelig eller sunt å måtte holde seg i flere mil ekstra fordi Statens vegvesen stenger mange av de mulighetene yrkessjåfører har til å gå på do, sier han.

For få døgnhvileplasser

Laberget sier det er de vanlige rasteplassene som blir vinterstengt. Her blir det verken brøytet eller sørget for åpne toaletter. På de etablerte døgnhvileplassene er det annerledes, men det er for få av disse. Ifølge Laberget ligger Norge langt etter når det gjelder å legge til rette for at yrkessjåførene kan ta sine pålagte pauser:

– Vi er pålagt døgnhvile, og pausen på 45 minutter blir et problem når du ikke finner egnede steder. Jeg husker vi jobbet med en plan for dette for 20 år siden. Da var det planlagt 150 døgnhvileplasser. Nå har vi 60. Det går veldig langsomt, sier han. Planen som Statens vegvesen har utarbeidet sier at det skal etableres 90 slike døgnhvileplasser før 2023, men med dagens tempo vil det ta lengre tid. I 2018 kom det tre slike nye plasser, ifølge YTF.

– Hva gjør yrkessjåførene når de kommer til stengt toalettdør?

– Da må de gå bak et hjørne. Det er ikke særlig hygienisk.

– Hva sier Statens vegvesen til dere?

– Vi var i et møte i desember og tok det opp sammen med Lastebileierforbundet. Svaret vi fikk var at det handlet om trange budsjetter, sier Laberget.

Statens vegvesen: – Økonomiske realiteter

Hos Statens vegvesen får Nettavisen bekreftet at det handler om budsjettene for vintervedlikehold og harde prioriteringer.

– Dette sorterer under drift og vedlikehold i regionene, og noen regioner velger å vinterstenge toalettene. Jeg har full forståelse for at yrkessjåfører synes lite om dette, men vi må forholde oss til økonomiske realiteter og de ressursene vi har. Vinterstengte toaletter betyr innsparinger også på brøyting og søppeltømming, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Statens vegvesen, til Nettavisen.

Han sier regionene gjør sine prioriteringer, men forsøker å opprettholde et brukbart tilbud på dette området.

– Så jobbes det med å få midler til en rasteplass-plan for perioden 2022–2025 inn i budsjettene. Målet er helårsåpne rasteplasser for hver 50.–70. kilometer på riksveinettet, sier Vinje og legger til at det videre arbeides med å få på plass flere døgnhvileplasser.

Han understreker at ambisjonene er høyere enn det Statens vegvesen kan by yrkessjåførene i dag:

– Uten yrkessjåførene stopper Norge, vi ønsker å legge forholdene så godt til rette som mulig.

Anbefaler svensk løsning

Yrkestrafikkforbundet peker på at standarden på mange av toalettene er gode og at det ikke skal by på praktiske problemer å holde dem åpne. Jan Arne Laberget har likevel et tips til norske veimyndigheter når det gjelder enklere løsninger:

– Svenskene har toaletter som er veldig enkle og gjøre rene. Det er en containerkasse som løftes på plass, og når toalettet tømmes kommer en bil og spyler det rent. Noen døgnhvileplasser i Norge har dette systemet, blant annet på Fauske og Gol, sier Laberget.

Artikkeltags