Venstre gjør sin dårligste meningsmåling noensinne hos Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), og står igjen med en eneste stortingsrepresentant.

På dagens partimåling gjort av Opinion for ANB får Venstre det laveste tallet noensinne. Kun 2,9 prosent svarer at de vil stemme Venstre. Dersom det hadde blitt valgresultatet, hadde partiet sitter igjen med en eneste stortingsrepresentant og det borgerlige flertallet forsvinner. 

– Nå må vi føre en aktiv valgkamp. Vi har greid å mobilisere fram mot valg tidligere, og det må vi nå gjøre igjen, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, til ANB.

SV-fella

Venstre har i det hele tatt hatt en dårlig vinter og vår, med en rekke svake meningsmålinger.

– Vi må klare å vise fram betydningen av Venstre. Jeg vil hevde at det ikke er noen som har fått mer igjen for stemmen sin de siste fire årene enn de som stemte på Venstre, enten det gjelder klima og miljø, skole eller næringspolitikk. Og, som denne målingen viser, er Venstre avgjørende for å sikre borgerlig flertall, sier Elvestuen.

 

Etter åtte rødgrønne år der oppslutningen til Sosialistisk Venstreparti nærmest ble halvert, ble det snakket om at SV var for dårlige til å vise fram resultatene av egen politikk, og i stedet dyrket egne tap. Men Elvestuen mener Venstre ikke har gått i den samme fella. 

– Fordi vi er i en maktposisjon blir det nødvendigvis en del diskusjon og kritikk. Nå må vi se framover. Det handler om å vise fram hva vi skal få til i neste periode, sier Elvestuen.

Dårlig for Høyre

Også for Høyre er dagens måling dårlig nytt. Ikke bare ryker det borgerlige flertallet, men Høyre går også tilbake hele 3,4 prosentpoeng.

– Dette er en betydelig tilbakegang for Høyre. Det er vanskelig å si hva det skyldes, men det kan være dynamikken som slår inn for regjeringspartier når det nærmer seg valg. Velgerne syntes da ofte at opposisjonen ser bedre ut enn partiene som er i posisjon. Det er en dynamikk vi ofte ser, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

 

På denne målingen får partiet Rødt hele 3,8 prosent og to mandater på Stortinget.

Rødt i siget

– Vi er i siget. Flere målinger viser at vi nærmer oss sperregrensa. Det er ikke et blaff, vi har bygd stein på stein over mange år. Hovedsaken vår, kampen mot Forskjells-Norge, har blitt noe til og med Høyre og Arbeiderpartiet snakker om, sier partileder Bjørnar Moxnes.

– Drømmen er å komme over sperregrensa, og tvinge Arbeiderpartiet til å samarbeide med ytterste venstre. Men den drømmen blir fort knust, tror valgforsker Johannes Bergh.

– Det vil overraske meg veldig om Rødt får to mandater til Stortinget, som denne målingen viser. Rødt har en partileder som er flink til å markere seg og få oppmerksomhet, men gang på gang har vi sett at Rødt ifølge målinger har fått flere stortingsmandater, men når valgdagen kommer viser det seg at de ikke får det likevel, sier Bergh.

 

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, merker seg også Rødts framgang.

– Når Rødt er på 3,8 og nærmer seg sperregrensen, og dermed kan øve innflytelse på en Støre-regjering slik som de har gjort i Oslo blir jeg motivert, sier Helleland.

Opinions meningsmåling for mars er basert på 951 intervjuer foretatt 9.–15. mai. 75 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra april i parentes):

Ap 29,4 (- 1,1), Høyre 21,8 (- 3,4), Frp 15,1 (+ 2), KrF 5,5 (+ 1,4), Sp 12,1 (+ 0,8), SV 4,1 (- 0,7), Venstre 2,9 (- 1,3), R 3,8 (+ 1,8), MDG 3,1 (+ 0,6) Andre 2,1 (- 0,1). (ANB)

Drømmen er å komme over sperregrensa, og tvinge Arbeiderpartiet til å samarbeide med ytterste venstre.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt