Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim vil gi utroskapstiltalt regnskapssjef strafferabatt

Artikkelen er over 3 år gammel

Regnskapssjefen hevder han ble presset til å underslå 49 millioner kroner fra Gartnerhallen. Nå ber Økokrim retten straffe ham mildere enn hovedmannen.

Aktor Geir Kavlie fra Økokrim opplyser til NTB at han konkluderte sin prosedyre fredag med å legge ned påstand om fire års fengsel for regnskapssjefen. Gjennom en tiårsperiode gjennomførte han en rekke ulovlige overføringer fra Gartnerhallens driftskonto til seg selv og en bonde fra Solør i Hedmark som har vært hovedmottaker av de ulovlige pengene.

Kavlie ba om fem år og ti måneders fengsel for bonden. De to tiltalte må også dømmes til å betale erstatning til Gartnerhallen, mener han.

Saken er blitt behandlet i Oslo tingrett siden februar.

LES OGSÅ: Økokrim vil gi utroskapstiltalt regnskapssjef strafferabatt

Til sammen begikk de to grovt økonomisk utroskap mot Gartnerhallen for over 49 millioner kroner, mener Økokrim. Rundt 3,3 millioner skal ha gått direkte til den tidligere regnskapssjefen, ifølge tiltalen. Resten gikk til bonden som Økokrim mener presset igjennom de ulovlige overføringene.

Profesjonelt gjennomført

– Det er et stort antall transaksjoner, flere hundre urettmessige utbetalinger. Ofte flere utbetalinger hver måned, sa Kavlie i prosedyren ifølge Dagens Næringsliv.

Han påpekte dessuten at underslaget er svært profesjonelt gjennomført og at regnskapssjefen har forsøkt å skjule underslaget. Han mener derfor mannen ikke kan regne med å få full uttelling, i form av strafferabatt, for sin uforbeholdne tilståelse.

Overføringene skjedde over en tiårsperiode fra 2007 til 2017. Bevisførselen har blant annet handlet om skriftlig kommunikasjon, tekstmeldinger på telefon og epost, mellom bonden og regnskapsføreren. Av dem framgår det at bonden gjentatte ganger ber om overføringer, mens regnskapsføreren med tiden blir mer og mer negativ til å gjøre som bonden ber om.

Grønnsaksbonden sier han lånte til gården 

Vil oppunder maksimum

Hedmarksbonden har innrømmet at han har mottatt 45,6 millioner kroner av pengene, men mener utbetalingene var lån, og erkjenner ikke straffskyld. Kavlie mener at forklaringen om at bonden trodde utbetalingene var i orden ikke er troverdig.

– Strafferammen for grovt økonomisk utroskap er på seks år, og vi mener at alvorligheten og beløpets størrelse i denne saken taler til fordel for at straffen blir på mellom fem og seks år, sa Kavli.

LES OGSÅ: Underslagstiltalt regnskapssjef brøt sammen i retten

Økokrim har festet lit til regnskapssjefens forklaring om at han følte seg presset av bonden, og ber derfor retten behandle førstnevnte mildes når straffen skal utmåles.

Det var Gartnerhallen selv som sammen med revisor kom på sporet av saken i fjor sommer. De kontaktet deretter Økokrim som igangsatte etterforskning.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.