Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig nett er kritisk for driften til Ola

Artikkelen er over 3 år gammel

Én av tre husstander i distriktene mangler tilgang til bredbånd med høy hastighet.

– Landbruket er Norges farligste yrke, og dårlig dekning er et tilbakevendende irritasjonsmoment og særlig kritisk for oss. Jeg føler meg som en annenrangs borger. Dette kan vi ikke finne oss i særlig lenger, sier melkebonde Ola Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

AMK fra fasttelefon

Johansen driver gård i Pasvikdalen i Sør-Varanger i Finnmark. Hastigheten på 4G-nettet der han bor er så lav at innbyggerne ikke har tilgang til høyhastighets bredbånd. Han er ikke alene.

Kun én av tre husstander utenfor tettbebygde strøk har tilbud om bredbånd med høy hastighet eller fiber, ifølge tall fra Samferdselsdepartementet. Det kan gå på bekostning av sikkerheten. Melkebonden er engstelig for at hjelpen skal utebli hvis det begynner å brenne i driftsbygningen eller skje en ulykke på gården.

– Det er et paradoks at jeg må ringe til AMK-sentralen (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) fra fasttelefonen min fordi det er vanskelig å få lokalisert posisjonen til mobiltelefonen uten god nok dekning, sier Johansen, som også er bekymret for dyrevelferden.

– En uakseptabelt dårlig dekning gjør det vanskelig for meg å investere i nye løsninger som kan være med på å gjøre gårdsdriften og forholdene for dyrene enda bedre. Nå må politikerne opp på barrikadene og sette utbygging av bredbånd på dagsordenen, understreker han.
 

Ap tar grep

Johansen har ordene sine i behold. Den nest laveste snitthastigheten finner man nemlig i Finnmark. Dårligst er forholdene i Oppland. Snitthastigheten i de to fylkene er på henholdsvis 25,4 og 25,3 Mbit/s, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dekningsgraden er også minst i Finnmark med 76 prosent. I motsatt ende av skalaen er Svalbard og Oslo med henholdsvis 94 og 93 prosent.

Nå tar Ap til orde for at staten må ta ansvar for å bygge ut bredbånd i områder av landet hvor det ikke er kommersielt lønnsomt for markedet. Partiets distriktsutvalg mener tilgang til høyhastighets bredbånd er helt avgjørende for at folk skal kunne bo i hele landet.

– For å utvikle attraktive arbeidsplasser og likeverdige velferdstjenester som skole, barnehager og helsetjenester, må tilgangen til bredbånd sikres. Dette er også spesielt viktig i et sikkerhets- beredskapsperspektiv, understreker Cecilie Agnalt, leder av utvalget, overfor ANB.

Jeg føler meg som en annenrangs borger. Dette kan vi ikke finne oss i særlig lenger.

Ola Johansen, melkebonde


 

Utvikling i hele landet

For Aps distriktsutvalg er tilgang til bredbånd ensbetydende med bosetting, sysselsetting og verdiskaping. Agnalt legger vekt på at det gjentatte ganger er advart mot at manglende bredbåndskapasitet kan utvikle et digitalt klasseskille.

– Vi vil løfte dette temaet i vårt forslag til landsstyret, forteller Agnalt.

– Målet må være en bredbåndsdekning som sikrer utvikling over hele landet. I den forbindelse har staten et særlig ansvar for denne tilretteleggingen, føyer hun til.

Utbygging av bredbånd blir ofte et samtaleemne med lokalbefolkningen når Agnalt er på tur.

– Vi kan ikke forvente å lykkes med distriktspolitikken hvis distriktene ikke har god tilgang til bredbånd, mener Aps distriktsutvalgsleder. (ANB)

Kommentarer til denne saken