Gå til sidens hovedinnhold

– Smertestillende kan gi kronisk hodepine

Artikkelen er over 2 år gammel

Feil bruk av smertestillende piller kan føre til kronisk hodepine.

– Økt tilgjengelighet av smertestillende legemidler, kombinert med manglende informasjon, kan føre til feil bruk og i verste fall få alvorlige konsekvenser, sier Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen i en pressemelding, som er sendt ut i forbindelse med en undersøkelse som analyseinstituttet YouGov har gjort på vegne av Apotekforeningen om unges bruk av smertestillende legemidler.

Faksvåg er opptatt av riktig legemiddelbruk:

 – Hvis man for eksempel bruker smertestillende tabletter jevnlig over tid, kan man ende opp med kronisk hodepine, fastslår Faksvåg, som mener at det er viktig å se på årsakene til smerten i stedet for å medisinere den.

– Finnes ingen pille for alt

Han er spesielt bekymret for unge som tar smertestillende medisiner forebyggende.

– Halvparten av dem som bruker paracetamol, tar tabletter for å unngå at de får smerter, plager eller ubehag. Blant de yngste er tallet enda høyere. Det er bekymringsfullt og et folkehelseproblem. Det finnes ikke en pille for alt som er ille. Det må vi bli flinkere til å snakke om. Det ikke er alle smerter eller ubehag som skal behandles med smertestillende tabletter, påpeker ham.

– Hvis du har moderate, forbigående smerter, anbefaler myndighetene paracetamol. Brukt i riktig dose gir paracetamol få bivirkninger og kan kombineres med andre medisiner. Brukt i store doser over tid, kan paracetamol gi skade i lever og nyrer. Legemidler som ibuprofen og naproxen er først og fremst betennelsesdempende, selv om de også virker smertestillende. De gir oftere bivirkninger og kan være skadelig dersom de tas sammen med andre medisiner, opplyser Faksvåg.

Opplever ofte smerte og ubehag

Dette er ifølge pressemeldingen hovedfunnene i undersøkelsen:

  • 1 av 3 tror at deres bruk av smertestillende medisiner er påvirket av holdningen til og bruk av slike legemidler hos sine foreldre/foresatte.
  • 3 av 4 av dem som har brukt paracetamol sier at de får informasjon fra familie, venner eller kjente.
  • Halvparten av de under 30 år svarer at de opplever smerte og ubehag minst ukentlig.
  • 3 av 10 i undersøkelsen mener det er et signal om at legemidler som Paracet og Ibux er ufarlige å bruke når de selges i dagligvarebutikker, kiosker og på bensinstasjoner.
  • 44 prosent synes det er positivt at smertestillende medisiner kan kjøpes utenom apotek.
  • 2 av 10 er enig i at de bruker mer smertestillende enn de hadde gjort hvis medisinene bare kunne kjøpes på apotek.
  • 83 prosent svarer at de har kjøpt eller brukt et legemiddel som inneholder paracetamol. Av disse svarer 1 av 4 at de brukte paracetamol i løpet av den siste uken.

Undersøkelsen er utført for Apotekforeningen av analyseinstituttet YouGov og basert på 401 intervjuer med personer i alderen 15 til 30 år. Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen.

Kommentarer til denne saken