Cecilie (32) tok slankeoperasjon og begynte å trene. Det har gitt henne et nytt og bedre liv

Før var hun deprimert og ulykkelig. Nå har Cecilie Falch klart å finne lykken i livet.

DEL

Landet rundt(Nettavisen) Helt siden ungdomstiden har 32-åringen slitt med vekten. Hun har gått opp og ned i vekt, og det har vært vanskelig å holde den stabil.

- Det hele toppet seg i starten av 2016 da jeg gikk opp over 30 kilo på bare noen få måneder. Jeg hadde konstant lyst på noe å spise, noe som var en bivirkning av en medisin mot fibromyalgi som jeg hadde startet på, forteller hun til Nettavisen.

Tobarnsmoren sliter nemlig med fibromyalgi, som ifølge NHI betyr at man har kroniske muskelsmerter med en varighet på minst tre måneder.

Vekta viste plutselig 120 kilo, og hun hadde mye smerter i kroppen på grunn av både sykdommen og overvekten.

- Psyken var helt på bånn. Jeg var veldig deprimert, ulykkelig og nedstemt, forteller hun.

Ingen «quick fix»

Vekta frustrerte henne, og hun bestemte seg for å slutte på medisinene. Tidligere hadde hun prøvd flere slankekurer, men gikk like fort opp igjen - og gjerne mer enn hun opprinnelig veide.

Fedmeforsker Jøran Hjelmesæth kan bekrefte at dette ikke er uvanlig.

- Når du slanker deg får du lavere forbrenning, og du må spise mindre mat enn du tror for å holde vekten. Men det folk flest sliter med er at de går tilbake til gamle vaner og spiser like mye som før, når de begynner å spise normalt igjen, forklarer han.

Cecilie søkte også om å få ta en slankeoperasjon, og gikk ned sju kilo før operasjonen.

- Mange tror det er en «quick fix», men det er det ikke. Det er en siste utvei, og selv om man får operasjonen betyr det ikke at man klarer å holde vekten stabil. Det må du jobbe hardt for, sier hun.

50 kilo ned

Operasjonen fikk hun i april 2018, og i februar i år veide hun 70 kilo. Slankeoperasjonen hjalp henne til å gå ned hele 50 kilo, men hun er nødt til å passe på å spise sunt og trene jevnlig.

- Jeg ble bitt av treningsbastillen etter at jeg var med på et rehabiliteringsopplegg på Stamina på grunn av fibromyalgien i januar, forteller hun.

Der lærte hun å trene riktig, for å bygge opp flere muskelgrupper. Nå har treningssenteret blitt et sted hun liker å dra, og her får hun ut all frustrasjon, og det gjør det lettere å være en god mor til ungene sine.

- Jeg trener mest styrketrening, og jeg har fått en bedre og sterkere kropp. Jeg har også mer energi, bedre humør og mindre smerter. Kroppen har blitt strammere og ser bedre ut, forteller hun.

- Jeg har blant annet fått strammet opp rumpa. Før var den helt flat, mens nå har jeg ordentlig rumpe igjen, sier hun.

Etter slankeoperasjonen hadde hun mye slapp og løs hud, og mye har hun klart å stramme opp takket være treningen og riktig kosthold.

På Instagram deler Cecilie flere bilder fra sin nye hverdag, og bilder og videoer fra treningsøkter er noe hun deler flittig:

- Lykken i livet

Livstilsendringen har også påvirket andre ting.

- Jeg har fått selvtillit igjen, er mer sosial og tør å prøve nye ting. Kjæreste har jeg også fått igjen, etter fem år som singel. Jeg klart å finne lykken i livet, forteller hun, og legger til:

- Jenta jeg var før operasjonen, hadde ingen kjent igjen i meg i dag.

Selv om Cecilie fortsatt har utfordringer med helsa og psyken, er hun på en mye bedre plass i livet enn hun var for halvannet år siden.

I april i år klarte hun for første gang på fem år å begynne å jobbe igjen, takket være slankeoperasjonen og treningen som har redusert smertene hennes.

Av hele denne prosessen har hun blant annet lært at det handler hovedsakelig om hvordan man føler seg innvendig, ikke hvordan man ser ut.

- Før kunne jeg bruke halvannen time på å sminke meg før jeg gikk på butikken for å føle meg litt fin, men jeg har innsett at man må elske seg selv uansett størrelse, forklarer hun.

Viktig med gode vaner

Slankeoperasjonen Cecilie tok heter gastrisk bypass, og hun kan ikke lenger nyte drikke til måltidet.

- Jeg kan drikke 20 minutter før og 20 minutter etter måltidet, forteller hun.

Dette er ikke uvanlig etter en gastrisk bypass ifølge fedmeforsker Hjelmesæth. Han forklarer at grunnen til at man må planlegge måltidene med tanke på mat og drikke, skyldes at det er fare for noe som kalles «dumping».

- Det betyr at hvis du spiser raske karbohydrater og sukkerrike måltider har du økt risiko for å få smerter og ubehag kort tid etter du har spist. Det er fordi matvarene trekker væske inn i tarmen, og setter tarmveggen på strekk, forteller han.

Magesmerter kan også oppstå uavhengig av måltider, og en del mennesker som er operert med gastrisk bypass sliter med kroniske magesmerter av ukjent årsak. Det er også en økt risiko for tarmslyng, samt mangel på vitaminer og mineraler i årene etter operasjonen.

- Det kan bli mange utfordringer etter en slankeoperasjon, så den enkelte må veie fordelene og ulempene selv. Men de fleste får et bedre og lettere liv, sier Hjelmesæth.

Han påpeker imidlertid at det er viktig å klare å jobbe aktivt med å opprettholde gode spisevaner etter operasjonen, for de kommer ikke av seg selv.

Må jobbe for å holde vekten

Samtidig er fysisk aktivitet viktig etter en slankeoperasjon, slik Cecilie Falch har gjort.

- Den daglige timen med trening er klart fordelaktig. Den hjelper deg til å holde vekten stabil og du får bedre søvn. Sover du bedre, har du det også bedre, og det blir enklere å regulere appetitten og følge gode spisevaner, forklarer han.

- Man må jobbe hardt for å holde vekten.

En slankeoperasjon kan imidlertid påvirke helsen veldig positivt.

- Vi vet at mange kan bli kvitt diabetes 2, og fedmekirurgi har også positiv effekt på blodtrykket. Det sistnevnte viste vi nylig i en artikkel publisert i et amerikansk medisinsk tidsskrift, forteller fedmeforskeren.

Artikkeltags