Rystende dokumentarbok om seksuelle overgrep i kirkelige miljøer

Medvirker til boka: Tidligere studentprest Freddy Knutsen og bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Medvirker til boka: Tidligere studentprest Freddy Knutsen og bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo: Den såkalte prestesaken er sentral i boka «Det som ikke skulle skje». - Den bør være obligatorisk lesing for politi, påtale og domstoler.

DEL

Det mener tidligere politimester både i Salten, Agder og på Romerike, Bjørn Hareide, som også har vært nestleder i Kirkerådet i Den norske kirke og leder av bispedømmerådet i Sør-Hålogaland.

Bør spres som lærebok

Denne uka medvirket han på lanseringen av denne boka, som er skrevet av journalist Gunnar Ringheim i nært samarbeid med Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

 Boka bringer historien til åtte kvinner og fire menn som alle har vært utsatt for seksuelle overgrep av personer som har misbrukt tilliten de har hatt som blant annet kirkeleder, prest, bibelskolerektor, predikant, ungdomsleder og speiderleder.

Prestesaken er sentral

I 2008 ble presten dømt til åtte års fengsel for seksuelle overgrep med religiøse innslag og voldsbruk med sadistisk trekk mot sin stedatter fra hun var i femårsalderen til noen hjalp henne å flytte hjemmefra som 18-åring.


Stedatteren ble intervjuet over fire sider i Glåmdalen julaften 2013, etter at gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker avviste at det var grunnlag for å ta opp igjen saken.

Tvert imot konkluderte kommisjonen med at stedatterens troverdighet var ytterligere styrket, og henviste til at presten under soning i Ila fengsel hadde innrømmet både voldsbruk og et seksuelt overgrep – forhold han hadde nektet for både i politiavhør, tingretten og lagmannsretten.

I Gunnar Ringheims nyutkomne bok er stedatterens historie fortalt over 15 sider, pluss to påfølgende kapitler på til sammen ni sider.


I neste kapittel forteller nemlig Freddy Knutsen, daværende nytilsatt studentprest, om hvordan han håndterte situasjonen da prestens stedatter klarte å begynne å fortelle om sin rystende oppvekst.

Knutsen, nå kirkefagsjef, tilhører samme bispedømme som kvinnens stefar og bidro altså til at en kollega av ham ble anmeldt.


I neste kapittel betegner den erfarne bistandsadvokaten Inger Marie Støen dette som den groveste overgrepssaken hun noen gang har vært borti.

12 sterke historier


– Disse 12 historiene er så viktige fordi dette virkelig har skjedd. Slike overgrep vil nemlig skje igjen, og for å se det, må du tro på at slikt kan skje.

Politi, påtale, domstoler, legdommere, ja alle, bør lese disse historiene som de kan tro på.

Boka bør også spres som en lærebok om lidelser som folk påfører andre ved å misbruke avhengigheten deres, hevdet Hareide da han medvirket i panelet under boklanseringen på Litteraturhuset i Oslo.

Sterk og viktig bok

Hareide er selv viet et eget kapittel i boka, med overskriften «Det er en stor utfordring for politiet og påtalemyndigheten å forstå hva den religiøse avhengigheten mellom overgriper og offer kan innebære.»


Hamar-biskop Solveig Fiske er styreleder i Kirkelig Ressurssenter. Innledningsvis på den kombinerte boklanseringen og paneldebatten i Litteraturhuset sa hun blant annet:


– Jeg er glad og stolt av at denne boka er blitt til. Dette er ei sterk og viktig bok, men det er krevende lesning.

 Boka er blitt en god dokumentar om vonde og vanskelige realiteter som seksuelle krenkelser i kirken er.

Seksuelle overgrep er en mørk side ved kirkens historie, og som det er nødvendig og ønskelig å sette søkelyset på.

De 12 fortellingene beskriver hvordan den religiøse dimensjonen ytterligere forsterker opplevelsen av avmakt og ensomhet.

Når Gud blir på overgriperens parti, blir den utsatte enda mer sveket og forlatt.


Glåmdalen kommer tilbake med et bredere søkelys på temaet i avisen lørdag 31. januar.

Artikkeltags