Bøndenes aksjon over hele landet avsluttet klokken 9

Klokken 09 fredag avsluttet bøndene blokaden de hadde i Vestby og på næringsfeltet utenfor ASKOs lager.

Klokken 09 fredag avsluttet bøndene blokaden de hadde i Vestby og på næringsfeltet utenfor ASKOs lager. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bøndenes protestaksjon mot landbruksoppgjøret fredag morgen ble avsluttet klokken 9. – Vi har oppnådd det vi ønsket, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

DEL

– Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier Bartnes til NTB.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen. Rundt 1000 bønder har vært i sving over hele landet.

– Dette er en planlagt avslutning av aksjonen etter at blokaden er blitt gjennomført etter planen, sier Bartnes.

– Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene og ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

Politiet var til stede på flere av stedene der bøndene aksjonerte. På Jessheim fikk politiet på Romerike flere klager på traktorer som hindret trafikken og gjorde at folk ikke kom seg på jobb. I Vestby fikk blokaden ved ASKOs hovedlager fortsette etter at politiet like før klokken 7 meldte at de så seg nødt til å gripe inn.

Follo-politiet kunne også fortelle at de hadde mottatt klager på bønder som aksjonerte i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

Lars Petter Bartnes, som selv befant seg ved ASKOs grossistlager på Kalbakken, forteller at Tines lastebiler fikk kjøre mens aksjonen pågikk, ettersom det var dagligvarekjedene de ønsket å ramme med aksjonen.

Bøndene blokkerte utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet i protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

ASKO: – Vi er en uskyldig part

Norgesgruppen sier de er en uskyldig part som rammes av en konflikt mellom bøndene og staten. De har ikke planlagt noen tiltak mot de varslede blokadene.

Norges Bondelag har sagt at de fra klokken 6 fredag vil blokkere utkjøringen av matvarer fra lagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema.

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen, som eier ASKO, opplyser til NTB at de fikk informasjon om den varslede blokaden torsdag kveld.

–Vi informerer lagrene nå i kveld om denne nyheten, men vi vet ikke noe om omfanget eller tidsrammen. Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten, som vi da er en uskyldig part i. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier han.

Foreløpig har ikke Norgesgruppen planlagt å gjøre noe for å få fjernet blokadene. De venter med reaksjoner til de har oversikt over detaljene i aksjonen.

–Vi anmoder alle våre ansatte om å opptre ryddig og fornuftig når det gjelder dette. Vi håper aksjonene er av tidsavgrenset art og at det ikke fører til unødvendig matkasting når logistikken blir stoppet, sier han.

SISTE: Aksjonene ble stoppet klokken 09 fredag.

Artikkeltags