Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du gjøre før høstferien

Artikkelen er over 3 år gammel

Snøen kan komme tidligere enn du aner.

De neste to ukene er det høstferie i hele landet. Det betyr at mange skal til fjells. Og det igjen betyr fare for snø og glatte veier.

Ekspertene råder deg til å skifte dekk dersom du tar turen på fjellet – uansett hva værmeldingen sier i dag.

Med relativt høye temperaturer over store deler av landet den siste tida har mange ikke tenkt på vinterdekk ennå. Det kan imidlertid være en tabbe, advarer produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

- Vi vet at værmeldingene langt fram i tid ofte er veldig usikre, og det skal ikke store endringer til før man risikerer farlige situasjoner på denne tiden av året. Hvis temperaturen faller to-tre grader kan det meldte regnet ende opp som snø, og da blir det livsfarlig å ferdes med sommerdekk, sier Haukenes.

En rekke steder i Norge er det meldt temperaturer rundt fem grader i fjellet den kommende uka hvor store deler av Sør-Norge og Nord-Norge har sin høstferie. Uka etter står resten av landet for tur.

– Med såpass lave temperaturer vil vinterdekk uansett være et bedre valg enn sommerdekk. Gummiblandingen i sommerdekk er ikke optimalisert for så lave temperaturer, så man vil være tryggere med vinterdekk selv om det ikke snør, forklarer dekkeksperten.

Han beroliger også de som tror de må legge om kun for å dra på høstferie – for så å legge om til sommerdekk igjen når de kommer hjem.

– Alle som kjører med piggfrie dekk kan trygt legge om i disse dager og beholde dekkene på bilen i vinter. Nå er vi i en periode med temperaturer rundt ti grader hvor både sommer- og vinterdekk fungerer godt over store deler av landet. Legger du om nå er du i forkant av rushet, og du har sikret deg foran det første snøfallet som uansett vil komme, påpeker Torleiv Dalen Haukenes.

Norge blir delt i to i høstferien. Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vestfold og Østfold – har høstferie i uke 40, det vil si fra 2.–6. oktober. De tre nordligste fylkene korter ned høstferien til kun torsdag og fredag den uka. Resten av landet – Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark – tar høstferie i uke 41, fra 9. til 13. oktober.

PS! Fra og med 1. november kan du kjøre med piggdekk over hele landet. Men du kan skifte til piggdekk tidligere dersom forholdene krever det.

(ANB)

Kommentarer til denne saken