Skandinavias største vindtunnel bygges av Møller Eiendom. Arkitekten bak er Nordic- Office of Architecture, Eskild Andersen. ILLUSTRASJON: MØLLER EIENDOM

Her kan man snart fly innendørs i 300 kilometer i timen: – Følelsen når føttene forlater bakken er ubeskrivelig!

Som ung drømte Ignacio Martinez om å fly. De sterke opplevelsene fra hans første flygetur har nå resultert i en vindtunnel som snart åpner.
Publisert
DEL

– Følelsen av at føttene forlater bakken mens kroppen stiger er en helt ubeskrivelig følelse. Den gjorde meg hektet og forelsket fra første flygetur, forteller Ignacio Martinez, daglig leder og instruktør av vindflyging på opplevelsessenteret MAC (Modern Activity Center) på Gardermoen.

– Jeg ser spesielt fram til å kunne dele den ekstraordinære opplevelsen med kroppsflyging og resten av de unike aktivitetene med alle gjestene på MAC, sier Martinez, som prøvde vindflyging for første gang i Orlando i Florida.

Daglig leder av MAC, Ignacio Martinez, er instruktør i vindflyging- og konkurrerer i vindflyging på internasjonalt nivå. Her står han foran inngangsdøren til det nye aktivitetssenteret på Gardermoen. 
Foto: Marte Nordahl

Daglig leder av MAC, Ignacio Martinez, er instruktør i vindflyging- og konkurrerer i vindflyging på internasjonalt nivå. Her står han foran inngangsdøren til det nye aktivitetssenteret på Gardermoen. Foto: Marte Nordahl

27 høydemeter og 12 meter under bakken

Opplevelsessenteret på Gardermoen, som åpner rett etter påske, skal bestå av 1.800 kvadratmeter og begynner å ta form. Det diamantformede tårnet som skal ruve elegant på toppen av bygningen, er straks klart. På innsiden vil dette bli Skandinavias største vindtunnel med sine 27 høydemeter og cirka 12 meter under bakken. Her kan man blant annet oppleve vindflyging med en hastighet opp mot 300 kilometer i timen kontrollerte omgivelser. Under åpningen 26. april vil man også få muligheten til å se profesjonelle vindflygere prøve seg i vindtunnelen for første gang.

– Møller eiendom har lagt vekt på å lage et trivelig og flott opplevelsessenter med fortreffelig arkitektur. Bygget er både moderne og spennende i seg selv. Det å gi anlegget arkitektoniske kvaliteter, i tillegg til funksjoner, har vært en spennende oppgave, sier Eskild Andersen, arkitekt i Nordic- Office of Architecture. Firmaet har også anvendt det nyeste innenfor teknologi når de har tegnet bygget; en 3D-modell i såkalt Augmented Reality (AR) som har vært brukt for å diskutere løsninger med oppdragsgiver.

– Rommene i opplevelsessenteret har både en røff, forfinet og industriell stil, med en kombinasjon av mørke – og blågrønne toner, sier Andersen.

MODERN ACTIVITY CENTER

  • Dørene åpnes 26. april 2019
  • Bygges av Møller Eiendom og driftes av Modern Activity Center (MAC).
  • Nordic- Office of Architecture er arkitekten bak.
  • Blir Skandinavias største vindtunnel.
  • Her kan man fly i en vindhastighet på opp mot 300 km/t
  • Vindtunnelen er på totalt 37 meter (27 meter over bakkenivå og 12 meter under bakken)
  • Senteret er 1.800 kvadratmeter totalt.
  • Forventer 50.000 gjester i året

Det spesielle med bygningen er det høye diamantformede tårnet på bygget, med lyslister langs kantene som lyser opp på lang avstand når det mørkner.

Forventer 50.000 gjester i året

MAC vil tilby Skandinavias største vindtunnel med simulatorer og klatrevegg, samt yoga for interesserte. Aktivitetssenteret forventer å ha godt over 50.000 gjester i året, i tillegg til et stort antall besøkende.

– Med fem minutters kjøretur fra Oslo Lufthavn, forventer vi et moderat til høyt aktivitetsnivå med turister og besøkende fra hele verden, som vil få oppleve fantastiske aktiviteter på opplevelsessenteret. Jeg er veldig spent på å videreføre min kunnskap om innendørs vindflyging, sier Martinez sier Martinez som har lang fartstid både som instruktør og vindflyger på internasjonalt nivå.

Oplevelsessenteret på 1800 kvm begynner å ta form.
Marte Nordahl

Oplevelsessenteret på 1800 kvm begynner å ta form. Marte Nordahl

- Følelsen av å hoppe inn i en annen verden

Martinez mener sporten egner seg for alle, og at det ikke er uten grunn at man forelsker seg. 

– Vindhastigheten som simuleres gir en følelse av å hoppe inn i en annen verden, og dette gir deg en uforglemmelig frihetsopplevelse, sier Martinez.

Vindtunnelen som bygges av Møller Eiendom og driftes av Modern Activity Center (MAC), skal være åpen for alle ifølge driverne; barnefamilier, bedrifter, hotellgjester, fallskjermhoppere og de som driver med vindflyging som konkurranseidrett.

Skandinavias største vindtunell vil ruve 27 høydemetere over bakken og ca. 12 meter under bakken.
Marte Nordahl

Skandinavias største vindtunell vil ruve 27 høydemetere over bakken og ca. 12 meter under bakken. Marte Nordahl

Tryggere enn fallskjermhopping

Vindflyging er i motsetning til fallskjermhopping ekstremt trygt, ifølge Martinez.

– Personalet her er veldig godt trent for å forhindre at ulykker skjer, og alle våre instruktører går gjennom intense kurs for å sikre at våre gjester får en trygg og morsom opplevelse.

– I denne sporten vil man alltid være student. Det spiller ingen rolle om man har flydd i ett eller tjue år. Det er aldri et kjedelig øyeblikk i denne sporten, og det er fortsatt mye å lære om du er sulten nok.

Artikkeltags