Gå til sidens hovedinnhold

– Først av alt: du må ha et slikt i huset

Artikkelen er over 2 år gammel

I likhet med røykvarslere skal alle boliger være utstyrt med et brannslokningsapparat. Det er til god hjelp dersom det begynner å brenne hjemme hos deg, men viktigst er det å få alle ut i sikkerhet.

Det er viktig å bytte ut apparatet når det er 10 år, sier Trond Arne Solberg. Han er serviceteknikker med brannslokningsutstyr som spesialfelt hos Hedmark Service AS.

– Myndighetene har satt en aldersgrense på 10 år, og det er fornuftig. Selv om pila på manometeret fortsatt står på grønt er det ikke sikker det virker helt som det skal. Lever det heller til gjenvinningen og kjøp et nytt. Sett det ikke ut i garasjen, det kan gi en falsk trygghet i og med at det ikke er garantert at det virker når du trenger det. Får du brannvesenet på inspeksjon så vil de sjekke alderen på apparatet og forsikringsselskapet ser heller ikke med blide øyne dersom du har et apparat over 10 år gammelt. Et pulverapparat koster deg rundt en femtilapp i året i innkjøp og det er vel anvendte penger.

Det er ingen spesielle krav til hvor brannslokningsapparatet skal plasseres forteller Solberg. Men det er meget viktig at det er synlig og at alle i husstanden vet hvor det er. Det er heller ingen ulempe å ha et i hver etasje. Det kan være lurt å ha det i nærhet av utgangsdøra, og har du to kan det andre kanskje stå på soverommet.

Et alternativ til pulverapparat er skum. Mens pulver holder i 10 år og tåler minus 30 grader så må et skumapparat stå frostfritt og slokkeeffekter avtar etter fem år slik at de må skiftes ut hvert femte år.

På kjøkkenet kan det være lurt å ha en sprayboksslokker som kan slokke branner i brennende oljer. Like effektivt er et brannteppe til å kvele flammene med. Sprayen har begrenset holdbarhet, mellom tre og fem år, mens et teppe blir ikke foreldet på samme måte.

Håndslokkeren skal være av typen ABC, de er egnet til å slokke alle vanlige branner i hjemmet. Sammen med bokstavene står det et tall, desto høyere tall desto bedre slokningseffekt. De billige apparater har ofte lavere tall enn de dyre og er dermed ikke så effektive når man skal slokke med dem.

 

Kommentarer til denne saken