Sauebønder utsatt for hærverk: «La ulven leve. Bondejævler»

LEI: Sauebøndene Eva Kristin og Bjørn Ivar er lei avhærverk. Forrige uke ble en dyrehenger bak låven tagget.

LEI: Sauebøndene Eva Kristin og Bjørn Ivar er lei avhærverk. Forrige uke ble en dyrehenger bak låven tagget. Foto:

Tagging, riper i bilene og sauer som er sluppet løs fra inngjerdingen. Noen har lite til overs for Eva Kristin Svinø og Bjørn Ivar Bjerkehagen på Kolbu.

DEL

Innlandet– Nå har det pågått så lenge at jeg snart har fått nok. Jeg går og kikker ut av vinduet om natten, får ikke sove og har tenkt at dette orker jeg ikke mer. Det er slitsomt å være bekymret hele tiden, sier Eva Kristin Svinø til Oppland Arbeiderblad.

Bjørn Ivar Bjerkehagen og Svinø driver en stor gård på Kolbu med mellom 530 og 600 sauer. Over en lengre periode har en eller flere gjort hærverk på eiendommen.

Tagget dyrehenger

Svinø flyttet inn på gården i Kolbu for ett år siden. Nå tenker hun på å flytte tilbake til hjemstedet på grunn av det som har skjedd.

– Jeg kommer nok ikke til å gjøre det, men jeg hadde ikke trodd vi skulle oppleve dette etter at jeg kom hit, sier Svanø til OA.

Den siste hendelsen skjedde nylig. Da var det noen som hadde tagget en dyrehenger bak låven med blant annet «La ulven leve. Bondejævler».

Beskjeden var signert med initialer som de to har en formening om hvor stammer ifra.

– Det var ingen spor i snøen, så vedkommende må ha gått gjennom låven. Dette skjedde mellom torsdag og søndag i forrige uke, sier Bjerkehagen.

Grunneieren skryter av ulvejegerne: 100 jegere var i aksjon i Våler da ulven ble skutt torsdag

Sauer rømmer

Han forteller at sauegjerder jevnlig har blitt ødelagt de siste tre årene. I det siste har også strømgjerdet blitt koplet ut og ødelagt.

– Vi ser det er gjort på en slik måte at du skjønner at det er mennesker som står bak. Det har blant annet ført til at sauer løper løpsk overalt, og i hagene til folk. Det er ikke moro å våkne om natta når 30 sauer står i hagen og spiser på rosene, sier Bjerkehagen.

Bjerkehagen forteller også om to episoder der en sikring i motoren på bilen til samboeren ble fjernet.

– Det var sikringen som går til girkassa og gjør at bilen går i maks 30 kilometer i timen. Først trodde vi den kanskje var falt av, og kjøpte en ny, men neste dag var den borte igjen, sier Bjerkehagen.

De to aner i utgangspunktet ikke hvorfor de blir utsatt for hærverket av det som ser ut til å være gjort av noen som kaller seg ulveforkjempere.

Ulv er skutt i Våler

Anmeldt

– Jeg mistenker at dette kan skyldes at jeg var den som ble hardest rammet da ulven herjet på Totenåsen for to år siden. Det førte jo til mye negativ oppmerksomhet rundt ulven. Kanskje vil noen skape et motsetningsforhold som ikke er der, eller så er det bare noen som rett og slett lager kvalme, sier Bjerkehagen.

– Jeg har vært aktiv i sosiale medier og skrevet noen kommentarer der jeg har kommet med mine meninger om sau og ulv. Det kan være at noen ikke har likt det, føyer Svinø til.

Til slutt fant de to ut at de måtte skaffe seg videoovervåkning og satte opp et kamera ved inngangen til huset. De har også gått til anskaffelse av to hunder, som er avlet fram for å beskytte sau mot ulv.

– Vi har vært åpne om dette på sosiale medier. Kanskje dette har provosert noen, lurer de to på.

Alle hendelsene er dokumentert og anmeldt til politiet.

Artikkeltags