(Bergensavisen): Det viser en undersøkelse som Ipsos har gjort på oppdrag for Gjensidige med 4000 deltagere på landsbasis.

Undersøkelsen viser at hver åttende bilist i Hordaland av og til drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I tillegg svarer hver tredje bilist i fylket at de tidligere kan ha promillekjørt.

– Ikke stol på regneferdighetene når du er på julebord. Drikker du alkohol, bør du la bilen stå. Og må du kjøre hjem bør du holde deg til alkoholfri drikke, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Både på kveldstid og om morgenen er politimannskaper ute og sjekker bilister i trafikken.

– Styr unna alkohol

– Den såkalte kjørepilsen bør bilister styre unna, advarer politioverbetjent Atle Heradstveit ved Bergen sentrum politistasjon.

Selv ved lav promille øker risikoen for ulykker.

Ikke overraskende er menn mer tilbøyelige til å drikke og kjøre enn kvinner. Det er også klart flere menn enn kvinner som oppgir at de kan ha kjørt med alkoholpromille.

– Selv med lav promille øker ulykkesrisikoen kraftig, sier Voll til BA.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring vil du normalt ikke få noen erstatning på forsikringen i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, advarer han.