Lokalsamfunnet er rystet. Fem unge personer er funnet døde rett over svenskegrensa – i Värmland – i løpet av kort tid, og denne uka slo politiet alarm. De frykter at ukjente stoffer er i omløp.

Og nå nærmer det seg ny helg.

De to siste helgene er liv gått tapt.

Politiet sier at alle fem har dødd under «uklare omstendigheter», men de utelukket ikke at dødsfallene var relatert til narkotika.

Nå er det ny utvikling i saken: Politiet har gjort nye funn i en leilighet.

Det melder svenske medier som SVT og lokalavisa Nya Wermlandska-Tidningen (NWT). Beslaget er gjort i en leilighet i Hagfors der en ung mann ble funnet død. Han var en av de fem omtalte dødsfallene.

Beslaget er nå sendt til laboratorium for tester. Politiet bekrefter at det dreier seg om et narkotisk stoff.

– Det er narkotika, sier etterforskningsleder Mikael Asker i det svenske politiet.

Det er derimot ikke kjent hva slags stoffer det er snakk om – og politiet kan heller ikke slå fast noen sammenheng mellom funnet og dødsfallene.

– Det er for tidlig å si noe om en sammenheng, sier etterforskningslederen.

Svenske Expressen skriver at det er uvanlige, farlige stoffer i omløp langs svenskegrensa.

Hagfors kommune har allerede varslet at de skal ha et krisemøte i neste uke etter den siste tids hendelser, skriver NWT.

22-åring døde

NWT forteller nyheten om en 22 år gammel mann fra Torsby som døde natt til søndag. Han ble det femte offeret som døde under det politiet kaller «uklare omstendigheter».

22-åringen var på fest, og NWT har fått tilgang til bilder som viser en smilende festdeltaker som sitter i sofaen med to venninner.

Så oppsto dramaet.

Noen timer senere forsøker vennene desperat å redde livet hans. Klokka 02.30 fikk nødetatene melding om en ung mann som lå livløs i en leilighet i Hagfors. Dødsfallet skjedde bare 850 meter fra der en annen person, en mann på 19 år, ble funnet død ei uke tidligere – også det under «uklare omstendigheter».

NWT har sett bilder som viser at vennene forsøker gjenoppliving av 22-åringen, uten å lykkes.

Svensk presse skriver at navngitte narkotiske stoffer selges ulovlig og koster mellom 20 og 100 kroner per pille i Värmland.

Etterforsker

Robert Nielsen i Karlstad-politiet forteller at det stadig blir gjort beslag i stoffer som tramadol, benzo og lyrica.

– Det er sånt vi tar beslag i hele tida, sier Nielsen, som beskriver et illegalt marked med piller i ulike farger, former og styrkegrad – men ingen vet sikkert hva de nøyaktig inneholder.

Det er foreløpig ingen mistenkte i etterforskningen av de fem dødsfallene.

Talsperson i det svenske politiet, Sophia Jiglind, fortalte denne uka at det er satt i gang etterforskning.

– De siste ukene har vi sett en tendens. Dette dreier seg ikke om naturlige dødsfall, sier Jiglind.

Nå har skoler, kommuner, foreldre og foresatte tatt grep for å spre kunnskap og informasjon. Politiet oppfordrer også folk om å ta kontakt med lokalt politi dersom de mistenker salg av narkotika.